Hozzávalók:
- 4 db Cékla
- 15 dkg Tisztított vaj
- 5 dkg Tárkony
A francia és erdélyi konyha kedvelt fűszernövénye a tárkony, mely tulajdonképpen egy világszerte termesztett évelő növény levele. Az őszirózsafélék családjába tartozó fűszer frissen enyhén kesernyés, csípős aromájú, szárítva már sokat veszít erőteljes ízéből. Itthon főként levesek, burgonyaételek ízesítésére használjuk, de a francia konyha a szárnyasok és a vadételek készítésénél is sikerrel alkalmazza. Jó párost alkot a savanykás ízzel, ezért savanyúságok ízesítésére is kiváló, de a citrommal is érdemes együtt használni.A tárkony népies neve az esztragon, a tárkonyüröm és a sárkányfű, ez utóbbi már a népgyógyászat területére vezet. Régen kígyómarás ellen használták a főzetét, ma már inkább vesetisztító hatása miatt kedvelt a belőle készült tea. Enyhe ideg- és fájdalomcsillapítónak tartják és segíti az emésztőrendszer munkáját.
További receptek, melyekben tárkony található
- Só
- Római kömény
A nálunk kevésbé népszerű fűszer közel- és távol-keleti vagy épp a mexikói ételeknek is gyakori, mindennapos alkotóeleme. Általában fűszerkeverékként, más ízesítőkkel együtt használják szószokhoz, salátaöntetekhez, húsokhoz és zöldségekhez (cukkinihez, padlizsánhoz). A curry és a garam masala meghatározó alapanyaga.A keleti konyha emblematikus fűszere a római kömény, melynek erőteljes íze nem hasonlít a köménymag jól ismert aromájára, bár kinézetük egyformasága igen megtévesztő lehet. Hasonló megjelenésük nem is olyan meglepő, hiszen eltérő ízük ellenére ugyanahhoz a családhoz (zellerfélék családja) tartozik a két köményféle.
További receptek, melyekben Római kömény található
- Citromos kakukkfű
- 2 dl Verjus
Elkészítés:
A kamado grillt begyújtjuk, amikor erősen izzik a parázs beletesszük a céklát.
Minden oldalát szenesre, feketére sütjük, majd kivesszük.
Berakjuk a deflektor lapot és felmelegítjük 100fokra a grillt.
Egy nem lukacsos tálcára tesszük a céklát.
A vajat felolvasszuk, beletesszük a fűszereket, hozzáadjuk a verjust.
Habverővel elkeverjük, emulgáljuk, majd körbe kenjük vele a céklát.
Tálcára tesszük egy hústűvel átszúrjuk legalább 4 helyen, még egyszer lekenjük a vajjal.
Lecsukjuk a tetőt és 90-100fok között tatjuk a hőmérsékletet, majd addig sütjük amíg teljesen puha nem lesz.
30 percenként locsolgatjuk a tálcán lévő fűszeres vajjal.
Ha megpuhult kivesszük, hagyjuk egy picit a vajban kihűlni, majd félbe vágjuk és tetszés szerint felhasználható salátákhoz, köret elemként vagy akár desszertben is.