Mizsei féle sertés szűz, pirított enoki gomba, hagyma saláta
írta: Mizsei János
Sertés szűz, pirított enoki gomba, hagyma saláta
Hozzávalók:
- 1 db sertés szűz
- 4 db halotta hagyma
- 250 g enoki gomba
- 4 cl bodza ecet
- 1 db gránátalma
- 4 cl kapormag olaj
- 100 g turbolya zöld
- 1 db citrom
- só
- citrombors
- vaj
Elkészítés:
a sertés szűzet megtisztítjuk, az asztali ofyr begyújtjuk az egyik felét erősebben a másik felét kevesebb hőmérsékletre. amikor felmelegedett az erősebb részén kérget pirítunk a szűzre majd vajjal kenegetve a lassabb részre tesszük és ott készítjük készre úgy hogy közben folyamatosan forgatgatjuk és vajjal locsolgatjuk. a gránátalmát szedjük magokra majd leturmixoljuk az ecettel olajjal, citrom borsal, majd egy nagyon finom lyukú szűrön leszűrjük. a hagymát egészben héjastul beletesszük az erősebb oldalú faszénbe és feketére sütjük, kivesszük, hagyjuk kihűlni majd félbe vágjuk és kiszedjük a belsejét. vastagabb szeletekre felvágjuk és összekeverjük a gránátalma lével. a turbolyát finomra vágjuk és összekeverjük a hagymával. az enoki gombát lassan körbe grillezzük úgy hogy a külső felülete körbe teljesen arany barna legyen és amikor már majdnem kész sózzuk és rá reszeljük a citrom héját és kevés ideig még pirítsuk hogy erősödjön a citrus íze.
Ha kész a gomba a végét levágjuk és kézzel szétszedjük vastagabb szálakra. tálalásnál a hagymát alulra formázva tálaljuk, rá a gránátalma vinaigrette, rá a gomba és a tetejére a sertés szűz, citrombors a tetejére, a vaj amivel locsolgattuk és keves citrom héja.