Mézes, grillezett édesburgonya
írta: Peitli Csilla
A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag édesburgonya remek krumpli helyettesítő, de ennél többre is képes. Saját jogán is izgalmas köret vagy rágcsálni való készülhet belőle. Ilyen ez a mézes változat is.
Hozzávalók:
- 8 kisebb db édesburgonya
- 4 ek olívaolaj
- 60 ml méz
- 60 ml borecet
- 5 g só
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- Az édesburgonyát kenjük le a fele olajjal, majd szorosan csavarjuk bele fóliába, és a grillen süssük puhulásig. Ez mérettől függően 30-45 percet is igénybe vehet. 5 percenként forgassuk meg a krumplikat, hogy mindenhol egyenletesen süljenek.
- Közben a mézet, az ecetet és a sót forraljuk össze az oldalégőn, és sűrítsük be egy kicsit4-5 perc alatt. Melegen lesz rá szükség, így elég a sütés végefelé elkezdeni ezt a folyamatot.
- A megpuhult édesburgonyákat vegyük ki a fóliából, és vágjuk őket kisebb darabokra. Igény szerint féle vághatjuk vagy akár chipsként fel is szeletelhetjük.
- A krumpli felületét kenjük le a maradék olajjal, sózzuk, és ezzel a felülettel lefelé tegyük vissza a rácsra5 percre, hogy megpiruljon.
- A rácsról levéve az édesburgonyát azonnal kenjük le a mézes mázzal, majd egy tálra halmozva önthetünk még rá a mázból. Ízlés szerint mehet még rá egy kevés só vagy akár fekete bors is.