Hozzávalók:
- 2,7 kg sonka
- 240 ml ananászlé
- 180 ml csirke alaplé
- 120 ml méz
- 30 ml olaj
- 15 g fekete bors
- 15 g paprika
- 15 g cukor
- 10 g só
- 10 g száraz mustár
- 2,5 g cayenne bors
- 2,5 g őrölt szegfűszeg
Elkészítés:
- A recept előkészítése már a sütést megelőző este elkezdődik a sonka befűszerezésével. Készítsd el a fűszerkeveréket a paprika, a cukor, a só, a fele mustár, a bors és a cayenne bors összekeverésével.
- A fűszereket dörzsöld bele a sonka felületébe, majd szorosan tekerd bele fóliába és tedd a hűtőbe éjszakára.
- Másnap, a sütés előtt legalább egy órával vedd ki a sonkát a hűtőből, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni, már a fólia nélkül.
- Amíg a hús pihen, fűtsd fel a grillt 100 °C-ra.
- Ha a grill elérte a megfelelő hőfokot, tedd fel a húst, és süsd/füstöld hat órán keresztül.
- Sütés közben készítsd el a mázat: ehhez a csirke alaplét öntsd egy edénybe 180 ml ananászlével, az olajjal, a megmaradt mustár felével és a szegfűszeggel.
- A keveréket melegítsd, de ne forrald össze, majd ezzel kenegesd a sonkát minden órában.
- A sütés vége felé készítsd el a mázat is, amihez használd fel a maradék hozzávalókat: az ananászlevet, a mustár végét és a mézet. Az utolsó órában ezzel kend le többször a sonkát, hogy szép fényt kapjon.
Extra tippek:
- Méz helyett használhatsz azonos mennyiségű karakteresebb ízű juharszirupot is.
- A recepthez használj egész, konyhakész sonkát.
- Ha nem faszenes grillen vagy füstölőn készíted az ételt, használj füstölődobozt és almafa chipset.