Mézes csirkenyárs édesburgonyával és barackkal
írta: Peitli Csilla
Az ősz legfinomabb ízei egyetlen nyárson, ami meglepően gyorsan el is készül. Igazi ízbomba, próbálja ki!
Hozzávalók:
- 500 g csirkemell
- 1 db édesburgonya
- 4 db őszibarack
- 240 ml borecet
- 130 ml méz
- 2 ek olaj
- 1 db hagyma
- 120 g pekándió
- fél kk kömény
- 2,5 kk só
- 1 kk bors
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hőfokra.
- A megpucolt édesburgonyát pároljuk meg 10-12 percig. Amikor már majdnem jó, de még kemény a húsa, akkor jó! Ezután vegyük ki a gőzből és hűtsük le.
- Az ecetet, a méz felét, egy evőkanál olajat, két kiskanál sót és a bors háromnegyedét keverjük össze, és melegítsük meg egy serpenyőben. Majd sűrítsük be 12-15 perc alatt.
- A csirkét, az édesburgonyát, a hagymát és a barackot vágjuk falatnyi darabokra és húzzuk őket felváltva a nyársra.
- A besűrített máz felét tegyük félre, a másik felével pedig bőségesen kenjük le a nyársakat.
- Ezután mehetnek is fel a grillre 4-5 perc sütésre.
- Amíg a nyársak pirulnak, a pekándiót a maradék mézzel, olajjal, köménnyel, sóval és borssal keverjük össze, és pirítsuk meg egy serpenyőben 3-5 percig.
- Közben fordítsunk egyet a nyárson is, és süssük készre a húst.
- A maradék mázzal lekenve és a pekándiós keverékkel tálalva kínáljuk.