Mediterrán paradicsomos húsgolyók Broil King Imperial gázgrillben
írta: Billege Andras
Szinte nincsen olyan ország, aki ne rendelkezne valamilyen húsgolyó recepttel. Ezek gyakran hasonlítanak egymásra, mégis minden nemzet vagy régió hozzá adja a saját jellegzetes alapanyagait, amitől egy egészen más karakterű ételt kapunk.
Hozzávalók:
- 1 kg darált sertéshús
- 50 g zsemlemorzsa
- 1 db tojás
- 10 ág friss kakukkfű
- ízlés szerint só
- 1 teáskanál fokhagyma por
- 1 dl fehérbor
- 2 db narancs - leve, héja
- 1 db citrom - leve, héja
- 500 ml passzírozott paradicsom
- 10 dkg zöldborsó
Elkészítés:
1. A húsgolyókhoz, a sertéshúst összedolgozzuk a tojással, zsemlemorzsával, sóval, 5 ág kakukkfűvel és a fokhagyma granulátummal, majd 1 órára hűtőbe tesszük.
2. Közben a grillt 180 fokra előmelegítjük egy edénnyel.
3. Amikor az 1 óra letelt, az edénybe öntjük az olajat és gyorsan körbepirítjuk a húsgolyókat.
4. Amikor minden oldaluk megpirult, hozzá adjuk a bort, a passzírozott paradicsomot, a narancsok és a citrom reszelt héját és a levét. A mártást sóval és kakukkfűvel ízesítjük.
5. 40 perc után, hozzá adjuk a zöldborsót majd további 10 percig sütjük a grillben. Amennyiben nem elég sűrű a mártás, vízben feloldott étkezési keményítővel sűríthetjük. Ebben az esetben még néhány percig hagyjuk a grillben az edényt. A grillből kivéve, forrón tálaljuk!