Márton napi libamell sült céklás kecskesajtos bulgurral Kamado Joe kerámiagrillben
írta: Billege Andras
Ha szóba kerül a liba, sok embernek egy zsíros nehéz étel jut eszébe, pedig lehet belőle egy igazán egészséges könnyű fogás is.
Hozzávalók:
- 4 db hízott libamell
- 80 g Peter Zeitler Peters Steak Bors
- ízlés szerint só
- 5 db cékla
- 100 g kecskesajt
- 150 g bulgur
- 4 dl alaplé
- 2 ág kakukkfű
- 2 db lilahagyma
Elkészítés:
A libamelleket fűszerezem a borskeverékkel és néhány órára hűtőbe teszem. A Kamado Joe-t kétzónás grillezésre szerelem fel, azaz csak az egyik fél deflektorkövet használom, így egy direkt és egy indirekt zónát is kapok. Az ideális, ha a kamado hőmérője 150-160 fokot mutat
A céklát nyersen megpucolom, alufóliába csomagolom, majd kb. 1 óra alatt az indirekt oldalon puhára sütöm. A libamellek bőrét bevágom, kockákra, ügyelve hogy csak a bőrt vágjam át. Sózom a melleket, majd az indirekt oldalra teszem, hogy lassan emelkedjen a maghőmérséklete és a szénhez adott füstölőfa miatt át is járja a füst. 55-58 fokos maghőmérsékletig sütöm, majd a direkt oldalon kérget sütök a húsra és fordítás után a bőrét is ropogósra pirítom.
A bulgurhoz kétszeres mennyiségű vizet forralok a félfőre vágott lilahagymával. Sóval, borssal és kakukkfűvel fűszerezem, majd amikor lobogva forr, hozzá öntöm a bulgurt, leveszem a tűzről és lefedem, hogy meg tudjon puhulni.
Tálaláskor a bulgurral összekeverem a cékla kockákat és kecskesajtot morzsolok rá.