Márton napi bbq libamell Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
Tartja a mondás, „aki Márton napon libát nem eszik, az egész évben éhezik.” En most Kamado Joe kerámia grillen készítettem egy Márton napi bbq libamellet, amit ötvöztem a diabétesz világnappal. Az elkészült ételt cukorbetegek is fogyaszthatják
Hozzávalók:
- 3 db libamell
- 50 g Suncity Balu rub
- 50 ml BBQ szósz
- 50 g libazsír
- 250 g piros alma
- 1 kg lila káposzta
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint Római kömény
- 300 g édesburgonya
- 100 g vaj
Elkészítés:
A Kamado Joet a hőterelő lapokkal együtt 120 fokra felfűtöm, és cseresznye csonkokat adok hozzá a megfelelő füst érdekében. Amíg a sütő melegszik a liba bőrét beirdalom és befűszerezem a Suncity Szeged Balu rubjával. A hagymát félfőre, az almát apró szeletekre vágom, az édesburgonyát pedig alaposan megmosom.
Amikor a sütő elérte a kívánt hőfokot, beteszem a melleket illetve az édesburgonyát sülni. A libát kb. 50 perc után megkenem bbq szósszal és még 10percig hagyom a kamadoban.
Ahogy a libát kivettem, grill hőfokát emelem 160-170 fokra. Egy serpenyőben a libazsíron mégpárolom a hagymát és az almát. Erre kerül a káposzta. Az egészet sózom, borsozom és rómaiköménnyel fűszerezem. Amikor a káposzta már éppen, hogy csak roppanó ecettel beállítom a végleges ízét. Mire a káposzta elkészül, az édesburgonya is megpuhul.
Meghámozom és a vajjal, sóval, borssal és római köménnyel sűrű pürét keverek belőle.
A diétába illesztve az alábbi értékekkel kell számolni
Liba/100g
Fehérje: 16g
Zsír: 33g
Szénhidrát: 0g
Káposzta/100g
Fehérje: 1.14g
Zsír: 4g
Szénhidrát: 6.75g
Édesburgonya püré/100g
Fehérje: 1.23g
Zsír: 20g
Szénhidrát: 12,95g