Hozzávalók:
- 50 g pecsenyelé vagy zsír
- 60 g liszt
- 4,5 dl csirke alaplé
Elkészítés:
- A mártás ízgazdagságának egyik alapfeltétele, hogy a nyárson sült húsból csöpögő zsírt összegyűjtsd, és azt használd fel a készítéshez. Így lesz igazán élvezetes és ízekkel teli a mártásod.
- Ha ez megvan, akkor kezdd el melegíteni az edénybe tett zsírt.
- Mielőtt még túlmelegedne, mehet is bele a liszt, amit jól keverj el benne.
- Amint elkezd bugyogni a keverék, főzd még 1-2 percig sűrű keverés mellett, hogy biztos eltűnjön minden lisztes íz.
- Ezután jöhet bele az előre melegített alaplé. Keverés mellett forrald fel a mártást, és már veheted is le a tűzről, hogy feltálalhasd a húst mellé.
Extra tippek:
- A sima liszt helyett használhatsz rizslisztet, ami nemcsak egészségesebb, de sokkal kezelhetőbb is. Mivel egyáltalán nem csomósodik, egyszerűbb vele a sűrítés. Ráadásul ebben az esetben gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
- Az alaplé természetét a húsnak megfelelően variáld. Marhához például jöhet a marhahús-alaplé, nem kell a csirkéhez ragaszkodni.
- A mártás sűrűségét könnyen szabályozhatod csirke-alaplé vagy víz hozzáadásával. Ha túl sűrűnek találod, tegyél még hozzá pár kanál lét, amíg megfelelőnek nem ítéled a mártás állagát.