Hozzávalók:
- 1 db salottahagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 5 g só
- 7 g Dijoni mustár
- 0,5 db citrm leve
- 1 ek Balzsamecet
- 1 csipet őrölt bors
- 120 ml Olíva olaj
- 900 g spárga
- 2 ek pirított szezámmag
Elkészítés:
- A vinaigrette elkészítéséhez tedd a hagymát és fokhagymát az aprítóba és vágd őket finomra.
- Ezután add hozzá a sót, a mustárt, a citromlét, az ecetet és borsot, majd röviden keverd őket össze, még mindig az aprítóban.
- Most jön a trükkös rész, az olaj hozzáadása. Keverés közben vékony sugárban öntsd hozzá szép lassan az olívaolajat.
- Ha kész a vinaigrette öntet, akkor jöhet a spárga blansírozása. Ehhez forralj fel egy edényben sós vizet, annyit amennyiben a spárga fele kényelmesen elfér.
- Amikor forr a víz, tedd bele a spárgát két percre, majd szedd ki és tedd rögtön jéghideg vagy éppen jeges vízbe újabb két perce. Ha ez is megvan, óvatosan töröld meg a spárgákat és jöhet az adag másik fele is.
- A kihűlt, megpihent spárgát, a tálalás előtt fél órával rendezd el azon a tányéron, amin majd feltálalod és locsold meg a vinaigrette öntettell, majd szórd meg bőségesen a pirított szezámmaggal. És már jöhetnek is a vendégek.
Extra tippek:
- A recept bármilyen egyszerűnek is tűnik, valójában több buktatót is rejt magában. A roppanós, de nem nyers spárga eléréséhez fontos betartani a blansírozás lépéseit, valamint azt, hogy az öntet a száraz zöldségre kerüljön.
- A vinaigrette öntet elkészítése is rejthet buktatókat, ezért ha nem akarsz a vendégek előtt kísérletezni, megveheted boltban is. Bár olcsóbb és finomabb, ha házilag készül.