Marhahúsleves cserépedényben
írta: Simicz Heni
A maradékmentés nagyon népszerű gasztro téma. Ezúttal a steak sütés utáni maradék hús és csontok kiváló újra felhasználására mutatunk egy egyszerű, de nagyszerű receptet. Egy pompás marhahúsleves készítésének fortélyát mutatjuk meg kamado grill segítségével.
Hozzávalók:
- 2 db T-bone steak csont
- 2 db Sárgarépa
- 2 db szárzeller
- 2 db fehérrépa
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 3 db babérlevél
- ízlés szerint só
- ízlés szerint szemes bors
- 1,5 liter hideg víz
Elkészítés:
Marhahúsleves cserépedényben 4 főre:
1. Felmelegítjük a kamadot 130 C rácshőig. Cserépedényt használunk ehhez a recepthez.
2. A cserépedénybe beletesszük a csontot, a megpucolt és feldarabolt sárgarépát, szár zellert, fehérrépát, vöröshagymát, fokhagymát, sót, szemes borsot, babérlevelet.
Másfél liter hideg vízzel felöntjük. Egy jó családi steak sütés után nem érdemes megválni a marhacsontoktól, hiszen ilyen pompás leves készíthető belőle. Bármilyen egyéb marhacsont megfelel, de mindenképp mielőtt a levesbe tesszük vagy alaposan grillezzük meg vagy forrázzuk le, így nem habzik majd a leves.
3. A 130 C fokos kamadoba tegyük be a deflektort és arra kerüljön a cserépedény. Hagyjuk ezen a hőfokon 5-6 órát szépen gyöngyözve főni. Levesbetétként használhatunk a megmaradt steak-ből vékonyra szelve valamint egy jó daragaluska is dukál bele.
Daragaluska hozzávalók:
- 120 g gríz
- 60 g vaj
- 1 tojás
- Só
- Szerecsendió
- Petrezselyem, lehetőség szerint friss.
1. A szobahőmérsékletű vajat a tojással keverjük habosra, ízesítsük a fűszerekkel, majd keverjük hozzá a grízt.
2. 15-20 percig állni hagyjuk majd hozzákeverjük az apróra vágott petrezselymet.
3. Két kanál segítségével formázzuk ki a galuskákat és tegyük tálcára. Hagyjuk állni 5 percet, majd forrásba lévő sós vízbe tesszük és gyöngyözve főzzük 10-12 percig.
4. Óvatosan kiszedjük és mehetnek a forró levesbe.
Jó étvágyat kívánunk!