Tüzes marhaburger
írta: Peitli Csilla
Ha nem fél egy kis erőstől, akkor a jalapeno paprikát is tartalmazó burgert önnek találták ki. Ez biztosan átmelegíti egy hűvös őszi napon.
Hozzávalók:
- 900 g marhahús
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db jalapeno paprika
- 8 db zsemle
- fél marék cilantro
- 180 g cheddar sajt
- 5 g kömény
- 5 g só
Elkészítés:
- Egy nagyobb edénybe keverjük össze a darált húst a köménnyel, a sóval, a zúzott fokhagymával és az apróra vágott cilantróval.
- Végül dolgozzuk bele a reszelt sajtot és a felaprított jalapeno paprikát is.
- A húst osszuk nyolc egyenlő részre, és formáljunk belőlük húspogácsákat.
- Közepes hőmérsékletre melegítsük elő a grillt.
- A rácsokat kenjük le olajjal, és a húspogácsákat tegyük fel a nyársra.
- Pirítsuk meg mindkét oldalukat 2-2 percig.
- Ezután vegyük lejjebb a hőfokot alacsony hőmérsékletre és süssük újabb két percig a hamburgert oldalanként.
- A sütési idő vége felé a félbevágott zsemléket is felhelyezhetjük a rácsra, hogy kissé megpiruljanak.
- Salátával és a kedvenc szószunkkal tálaljuk a csípős burgert.
Extra tippek:
- A recepthez a jó minőségű húsmarha nyaka, szegye vagy lapockája is jó, de akár combból is készülhet a burger.
- Ha szárazabb lenne a hús, akkor kerülhet bele külön darált szalonna, hogy meglegyen a fogás zsírtartalma és ne száradjon ki sütés közben a húspogácsa.
- A húspogácsa formázásakor érdemes egy mélyedést a közepébe nyomni, hogy sülés közben kisimulhasson a hús és ne púposodjon fel a rostok összeugrásakor.