Hozzávalók:
- 4,5 kg marharostélyos
- 5 gerezd fokhagyma
- 85 g dijoni mustár
- 1 csokor friss kakukkfű
- 1 csipet frissen őrölt bors
Elkészítés:
- A marharostélyost tekerd össze, majd rögzítsd a hosszúkás henger alakban.
- A fokhagymát szeleteld fel, majd tűzdeld meg vele a rostélyost.
- Az apróra vágott fűszernövényeket keverd el a mustárral, majd borsozd meg jól a keveréket.
- A fűszeres mustárt aztán masszírozd bele jól a húsba, majd tűzd fel az így előkészített húst a nyársra.
- A sütőrács most nem kell, azt félreteheted. Ha viszont van nyársforgató a grilleden, akkor az most jól jön majd. Tedd fel a húst a grillre, úgy hogy a nehezebb része kerüljön a tűzhöz közelebb.
- A hús közelébe tegyél egy kisebb edényt folyadékkal félig feltöltve. Ebbe tehetsz sima vizet vagy víz és vörös bor keverékét is. Ennek gőze puhítja és ízesíti majd a sütés alatt a húst.
- Süsd a rostélyost három és fél órán keresztül addig, amíg a hús belső hőmérséklete el nem éri a 60 °C-ot.
- Ezután már csak egy rövid (20 perces) pihenőt kell kivárni a szeletelésig és jöhetnek a vendégek tányérjukkal a kezükben.
Extra tippek:
- A rostélyos más néven magas hátszín, érdemes tehát ezen a néven is keresni, bár egy hentes biztos mindenhogy megérti mit szeretnél.
- Mielőtt feltennéd a nyársat a tűzre, ellenőrizd, hogy megfelelő helyen van-e a húst, egyensúlyban van-e nyárs a sütéshez. Később már nehezebb átrakni a meleg húst.
- Ha nincs nyársforgatód, akkor is elkészítheted a receptet, de ebben az esetben simán a rácson süsd a húst. Ilyenkor a rács alá kerüljön közvetlenül a folyadékkal felöltött tepsi és közepes hőfokon süsd zárt fedő alatt a rostélyost.