Nyárson sült marhahús brazil módra
írta: Peitli Csilla
A Brazíliában népszerű keresztfartő vagyis picanha minimális fűszerezéssel is tökéletes vasárnapi ebéd vagy parti étel!
Hozzávalók:
- 2 kg keresztfartő
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete bors
- 6 ek olívaolaj
- 2 db kaliforni
- 2 db cukkini
- 1 db lilahagyma
- 2 fej saláta
- 1 db fekete bab (konzerv)
- 1 db kukorica (konzerv)
- 1 db avokádó
- 1 db paradicsom
- 3 ek koriander zöldje
- 1 db lime
Elkészítés:
- A keresztfartőt vagy picanhát vágjuk fel hat egyforma darabra.
- Dörzsöljünk rá 2 evőkanálnyi olajat, majd ízesítsük sóval, borssal ízlés szerint. Hagyjuk pihenni 30 percet szoba-hőmérsékleten, amíg felfűtjük a grillt és előkészítjük a zöldségeket.
- A The Bastard kamado grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra, és készítsük elő a rotisserie nyársat, egy grillkosarat vagy egy félhold alakú reflektor követ.
- Vegyünk elő a egy tálat és ebbe tegyük a nagyobb darabokra vágott paprikákat, a cukkini szeleteket és a lilahagyma szeleteket.
- Locsoljuk le a zöldségeket 2 evőkanálnyi olajjal és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
- A húst húzzuk nyársra, majd ha a grill már felmelegedett, tegyük fel.
- A reflektor követ is helyezzük be a nyárs alá és erre mehetnek fel a zöldségek (vagy tegyük őket grillkosárba a könnyebb mozgatás érdekében).
- Grillezzük a zöldségeket 10-15 percig vagy amíg meg nem puhulnak és jól látható grill jelek nem jelennek meg rajtuk. Időnként fordítsunk rajtuk egyet, hogy egyenletesen süljenek.
- Amíg a grillen készülnek az ételek, dobjunk össze egy mexikói salátát. Ehhez a két fej általunk választott salátát (jégsaláta, arugula, római saláta) aprítsunk fel egy tegyük egy tálba.
- Adjuk hozzá a lecsöpögtetett konzerv babot, a kukoricát, a felkockázott avokádót és paradicsomot valamint az apróra vágott koriander zöldet.
- Locsoljuk meg a salátát a maradék olívaolajjal és a lime (vagy citrom) levével, majd rázzuk össze az egészet.
- Végül sózzuk és borsozzuk és újból rázzuk össze.
- Amikor a hús megpuhult, vegyük le a grillről és hagyjuk pihenni pár percig felvágás előtt.
- A sült zöldségekkel és a friss salátával kínáljuk a puha marhahúst.