Hozzávalók:
- 450 g darált marhahús
- 450 g darált bárányhús
- 10 g oregánó
- 5 g só
- 5 g bors
- 5 g majoránna
- 5 g kakukkfű
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
- A hagymát és a fokhagymát vágd apróra.
- A darált húsokat keverd össze a fűszerekkel, és jól dolgozd el az egészet, hogy mindenhova jusson a fűszerekből. A legbiztosabb módszer, ha kézzel gyúrod össze a masszát.
- A húst töltsd egy vékony, magas falú edénybe, majd letakarva tedd a hűtőbe pihenni, legalább 2 órára.
- Közben melegítsd elő a grillt 180 ºC-ra.
- A pihentetés után tedd fel a húst sülni 1 órára.
- Az egy óra letelte után vedd ki a húst az edényből, és közvetett hő (160 ºC) felett süsd további 45 percig, hogy a hús külseje mindenhol egyenletes kérget kapjon.
- A grillről lekerült egyben sült húst fóliasátor alatt pihentesd fél óra hosszat, majd vágd vékony szeletekre.
- Ezután kissé följebb tekerve a hőmérsékletet grillezd meg a pitákat is pár perc alatt.
Extra tippek:
- A szárított fűszereknél bizonyosodj meg róla, hogy nem régiek, mert ezeknek pár hónap elmegy az aromájuk. Ha bizonytalan van inkább használj friss fűszereket.
- A gyrost tzatzikivel és friss zöldségekkel tálald, a pita társaságában. A hús formája talán nem a megszokott, de az ízek magukért beszélnek.