Deli stílusú marhaszegy
írta: SpaTrendOnline
A bonyolultabb receptek közé tartozik ez a deli marhaszegy, de megéri a sok munkát a rendkívüli puhaság.
Hozzávalók:
- 200 g só
- 90 g barnacukor
- 60 g savanyításhozvaló fűszer
- 1,8 kg marhaszegy
- 60 g fekete bors
- 60 g koriander mag
- 60 g Mustármag
- 30 g fokhagyma por
- 2,2 l víz
- 220 ml fehérbor ecet
- 3 marék füstölőfő
Elkészítés:
- Egy nappal a sütés előtt készítsünk 1,8 l vízből, 110 g sóból, barna cukorból és a savanyításra használt fűszerkeverékből brine levet.
- Egy zárható zacskóba tegyük bele a szegyet egybe, majd öntsük rá a vizet és zárjuk be. Így tegyük félre a hűtőbe a másnapi használatig.
- A következő nap a sütéshez készítsük elő a keget, és fűtsük fel 110°C-ig. Már ekkor helyezzük el a füstölőfákat is.
- A húsról öntsük le a brine levet, és itasuk le a felesleges nedvességet a húsról, majd készítsünk hozzá fűszerkeveréket.
- Ehhez a maradék sót keverjük el a borssal, a korianderrel, a mustármaggal és a fokhagymával. Ezzel aztán jól dörzsöljük be a húst, és tegyük fel a grillre.
- A fehérbor ecetből, a maradék vízből és egy-két kanál fűszerkeverékből készítsünk folyadékot, amivel 45 percenként lekenhetjük a húst. Ez további ízeket ad majd a húshoz, és nem hagyja kiszáradni sem.
- Legalább 3,5 óráig süssük a húst, majd csomagoljuk be alufóliába, vegyük még lejjebb a hőfokot, és így süssük további 2 órán át.
- Amikor levesszük a húst a grillről, hagyjuk állni 20 percig és csak utána vágjunk belőle hajszálvékony szeleteket. Savanyúsággal és mustárral tálaljuk.
Extra tippek:
- Fokhagymapor helyett használhatunk 2 gerezd zúzott fokhagymát.
- Ha nem tudunk ekkora szegyet venni, kisebb darabokból is készíthetjük a fogást, de ilyenkor figyelni kell a sütési időre, mert az a hús nagyságától függően változhat. A legbiztosabb módszer annak megállapítására, hogy kész van-e az adott hús, hogy megmérjük a belső hőmérsékletét. Ennek 82-85 °C közé kell esnie.