Hozzávalók:
- 1,4 kg marhaborda
- 4 szál zöldhagyma
- 1 db ázsiai körte
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 cm gömbér
- 60 ml szójaszósz
- 30 ml rizsecet
- 4 ml szezámolaj
- 60 ml almalé
- 30 g porcukor
- 5 g bors
- 1 g só
- 30 g szezámmag
Elkészítés:
- Vágd össze majdnem az összes zöldhagymát (hármat), hat gerezd fokhagymát és a körtét.
- Egy aprítóba tedd bele a felvágott hozzávalókat, majd add hozzá a szójaszószt, a rizsecetet, a szezámolajat, az almalét, a reszelt gyömbért, a porcukrot és a sót, borsot. Jól keverd össze.
- A kisebb darabokra vágott bordát tedd bele egy zárható zacskóba és öntsd rá az imént elkészített pácot.
- Zárd le a zacskót, majd jól rázd össze, hogy a húst egyenletesen befedje mindenhol a pác, majd tedd hűtőbe, legalább 4 órára.
- A sütéshez melegítsd elő a grillt kb. 230 °C-ra. (Kicsit melegebb is lehet.)
- A bordákat egyesével emeld ki a pácléből, hagyd őket lecsöpögni, majd tedd fel a rácsra mindegyiket, közvetlenül a tűz fölé.
- Oldalanként 3-5 perc alatt süsd készre. (Akkor jó, amikor már jól megpirult mindkét oldala.)
- A grillről még melegen lekerült bordákat szórd meg a szezámmaggal, majd üres rizzsel és grillezett zöldségekkel tálalt.
Extra tippek:
- Az előételnek és körettel főételnek is kiváló grillezett borda titka a hosszú pácolás. Négy óránál alább nem érdemes adni, de előrelátó szakácsok egy éjszakára is bent hagyhatják a húst a páclében, a végeredmény csak annál finomabb lesz.
- A friss gyömbér helyett használhatsz porított változatot is (5 g), az íze úgy nem lesz olyan hangsúlyos.