Marha és bárány kebab házi joghurtos szósszal
írta: Kamado Joe Magyarország
A mediterrán konyha gyöngyszeme ez a vegyes húsból készülő, nyárson sült kebab, amihez remekül passzol a savanykás joghurt szósz. Ízletes, laktató és még másnap, felmelegítve is mennyei.
Hozzávalók:
- 1 kg darált marhahús
- 1 kg darált bárányhús
- 2 ek berber fűszerkeverék
- 1 ek sumac
- 1 ek só
- 1 csomag friss petrezselyem
- ízlés szerint olívaolaj
- 2,5 dl joghurt
- 1 db citrom
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint friss zöldségek
- 1 ek kömény
- ízlés szerint pita, naan kenyér
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt 200˚C-ra.
- Amíg melegszik, állítsuk össze a joghurtos szószt és a húst.
- A joghurtot keverjük el az egy citrom kifacsart levével, ízesítsük két kiskanálnyival a berber fűszerkeverékből és mehet bele egy csipet só és fekete bors is. Végül aprítsuk bele a petrezselymet is. Alaposan keverjük össze, majd tegyük hűtőbe a tálalásig.
- A kétféle darálthúst tegyük egy nagyobb tálba és adjuk hozzá a maradék berber fűszerkeveréket és a sót.
- Ezután szórjuk meg a húst a köménnyel, a sumaccal és adjunk hozzá egy kevés borsot is, ízlés szerint.
- Dolgozzuk össze kézzel a húst, majd nyomkodjuk rá kézzel egy hosszabb nyársra.
- Enyhén kenjük le őket olívaolajjal, majd tegyük fel a forró grillre a nyársakat.
- Süssük őket összesen 7-10 percig, rendszeres forgatás mellett. Minimum egyszer fordítsuk meg félidőben, de még jobb, ha két percenként fordítunk rajtuk egy negyedet. De csak akkor kezdjük el a forgatást, amikor a rácshoz érő hús már elkezdett barnulni, különben széteshet a hús. Az elején ezért használhatunk spatulát vagy fogót, ami segít egyben tartani a nyársat.
- Amikor mindenhol szépen megbarnult a hús, vegyük le a grillről.
- Tegyük fel a pitákat vagy naan kenyereket is 30 másodpercre, hogy átmelegedjenek, majd jöhet a tálalás.
- Kínáljuk a húst a pitába tekerve, friss zöldségekkel és a joghurtos szósszal!