Hozzávalók:
- 1 db sertésszűz
- 1 dl olívaolaj
- 200 g mák
- 3 g fekete hawaii só
- 3 g tarka bors
- 2 g fokhagyma por
- 1 db retek
- 1 szál rebarbara
- 2 db barna csiperke
- 20 g libamáj
- 2 g fehér bors
- 2 dl tokaji aszú
- 1 g bazsalikom
- 10 szem zöldborsó
- 10 dkg vaj
- 2 dl tejszín
- 2 g szellem chili
- fél dl angol mustár
- 15 dkg paraj
- 5 g nádcukor
- 1 csomag spárga
- 3 g snidling
- 1 dl húsleves alaplé
- 3 g retekcsíra
Elkészítés:
- A szépen előkészített, lehártyázott sertésünket fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymaporral, majd kenjük át olajjal és jó vastagon szórjuk meg mákkal.
- Ezután egy erősebb kivitelű folpack fóliával tekerjük körbe, mintha szaloncukrot formáznánk. Ezt olyan feszesre tekerjük, amilyenre csak tudjuk, illetve a fóliánk engedi.
- Ezután tegyük sokkolóba, és ott pihentessük 45 percig, ezzel formailag tökéletesre alakítva a hús kinézetét.
- Eközben megsütjük az előző este már tokaji azúba helyezett libamájat és leturmixoljuk. Sima, krémszerű pasztát kell kapnunk, majd beletöltjük a gombafejekbe. Ezeket megsütjük.
- Felvágjuk ízlésesen a rebarbarát és a retket, amiket fűszeres olajjal kenegetünk sütéskor.
- Megfőzzük a spárgát, leturmixoljuk azt is, ha eddig le nem égett, és összeforraljuk a vajunkkal és a tejszínünkkel, amit fűszerezünk és utána 3x le is szűrünk, hogy minél bársonyosabb textúrájú szószt kapjunk.
- A szüzet kb. 250 C fokon direkt módon süssük, hogy a mák kiélhesse perverz hajlamait a parázs felett és átadjon a húsunknak olyan zamatanyagokat, amik az ópiumkészítés során sem találkoznak az ízlelőbimbóinkkal. Ennyi idő elegendő, hogy elmondjunk egy imát, vagy elkészítsük a tányérunk inkább díszítési funkcióit ellátó, bár ízekben igen gazdag pöttyeit: amelyek chiliből, a megmaradt tokaji aszúnkból, angol mustárból és bazsalikom és paraj keveredéséből álló ízbombák. Ezek mindegyike egy nagyon finomra őrölt alapanyagokat ötvöző, tejszínes fundáción nyugvó krém előfutárai.
- Ha a sütési időt nézzük, akkor egy jó erőben lévő sertés szűzének mákkéregben való sütése körülbelül oldalanként 7, és 7,5 perc közti idő szükséges, ezalatt a sertésünk elveszti szüzességét.
Extra tippek:
- Ha nincs sokkolód, használd a fagyasztót, és ott pihentesd a húst.
-
A fekete hawaii só használhatsz füstölt só vagy konyhasót.
A hús megpirításához használj öntöttvas sütőlapot, hogy szép legyen a kérge.