Lassú kelesztésű pizza, rekord gyors sütési idő

írta: Alfa Forni Magyarország

Ezzel a pizzával alig pár perc munka van. Tényleg gyerekjáték az összeállítása, de a hosszú kelesztés miatt, muszáj előre gondolkodnod!


Elkészítési idő: pihentetés + 20 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kemence,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 900 g liszt
  • 650 g víz (33 fokos)
  • 20 g só
  • 8 g száraz élesztő

Elkészítés:

  1. A kimért langyos vízhez adjuk hozzá az instant élesztőt és keverjük össze.
  2. Adjuk hozzá a fele lisztet és keverjük le teljesen. 
  3. Ezután jöhet csak a só, ami így nem kerül közvetlen kapcsolatba az élesztővel.
  4. Amikor ezt is elkevertük, jöhet a liszt másik fele.
  5. Keverjük össze - még mindig dolgozhatunk spatulával vagy fakanállal - másfél perc alatt. Nem kell gyúrni, a hosszú kelesztési idő majd elvégzi a dolgát és egy kívül ropogós, belül puha pizzát kapunk. 
  6. Válasszunk akkora edényt a tésztának, amiben van helye nőni, majd fedjük le és kelesszük 2 óráig. 
  7. Amikor szépen megkelt a tészta, tegyük be a hűtőbe legalább egy napra, de akár 7-10 napig is tarthatjuk ott. A következő naptól kezdve, bármikor kivehetünk belőle egy keveset, hogy megsüssük pizzának vagy kenyérnek, garantált a siker.
  8. Amikor sütni szeretnénk a pizzát, vegyük ki a tésztát a hűtőből.
  9. Szórjuk meg a tetejét egy kis liszttel és a kezünket is lisztezzük be, mert a tészta ragacsos lesz. 
  10. Vegyünk ki a tisztából egy kisebb (250 g-os) darabot és kezdjünk belőle golyót formázni, úgy, hogy mindig maga alá hajtjuk a tésztát. Ha több pizzát is sütünk, minden formázzuk meg, majd helyezzük őket egy kiolajozott tálcára, úgy, hogy ne érjenek össze. 
  11. Fedjük le a tálcát, hogy ne száradjon ki a tészta teteje, és jöhet a második kelesztés 30-90 perc közötti idővel.
  12. Ekkor már kezdjük el begyújtani a kemencét és fűtsük fel 450 fokra.
  13. Amikor elérte ezt a hőfokot a pizzakemence (az Alfa Forni kemencéknek 20 perc is elég ehhez), toljuk a fákat oldalra, és takarítsuk le a kemence közepét egy kefével. A kemence sütőfelülete ekkor kicsit visszahűl, de ezt pont tökéletes lesz a vékony tészták megsütéséhez.
  14. A tésztát az ujjainkkal nyomkodjuk laposra, a tészta szélén egy magasabb peremet hagyva, ami a nápolyi pizzák egyik védjegye.
  15. Ezután jöhet a pizzára a paradicsomszósz és a választott feltétek.
  16. A kemencébe helyezett pizza rekord idő alatt (2 perc) megsül, de az egyenletes sülés érdekében, érdemes kicsit forgatni, hiszen azon a részen, ahol a fa ég, melegebb a kemence.

+ 1 tipp: A pizzalapátra könnyebben fel tudod majd tenni a vékony tésztát, ha sütőpapírt teszel alá, amit a kemencében majd kivehetsz alóla! Gyakorlottabb pizzakészítők pedig szórhatnak a lapátra kukorica lisztet, rizslisztet vagy búzadarát, hogy jobban csússzon a tészta a lapáton.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.