Hozzávalók:
- 7 g élesztő
- 220 ml langyos víz
- 450 g liszt
- 1 ek Olívaolaj
- 2 csipet só
- 2 csipet cukor
- 120 g kecskesajt
- 1 marék oregánó
- 1 marék bazsalikom
- 1 marék Petrezselyem
- 1 fej pirított fokhagyma
- 110 g pirított fenyőmag
Elkészítés:
- A laposkenyér vagy más néven pizzatészta elkészítéséhez a langyos vízbe keverd el a cukrot, majd ehhez add hozzá az élesztőt.
- Ha látod, hogy az élesztő dolgozni kezd már jöhet is hozzá a lisztel elkevert só és az olívaolaj. Gyúrj belőle rugalmas, nem ragadós tésztát és hagyd pihenni 10 percig.
- Pihenés után rögtön jöhet a nyújtás a kívánt fazonra. Készíthetsz személyenként egy-egy kis kerek lepényt vagy egy nagyobbat is akár, ahogy gondolod.
- Az elkészült tésztát tedd bele egy enyhén olajozott tepsibe és szórd rá a hozzávalókat. Elsőnek a sajtot és a pirított fokhagymát, majd erre jöhetnek az összetépkedett friss fűszernövények és végül a fenyőmag.
- A sütést előmelegített grillen, a legnagyobb fokozaton végezd zárt fedő mellett.
- 5-7 perc alatt aztán ropogósra is sül a tészta és a sajt is kellően megolvad. Rögtön tálalható.
Extra tippek:
- Ha nincs időd arra, hogy magad készítsd a tésztát, akkor dolgozhatsz félkész pizzalappal is, de az élesztős vajas tészta is remek alap lesz. Ha a félkész pizzalapot választod megoldásként, akkor a tésztát ráteheted közvetlenül a grillrácsra is.
- A pirított fokhagyma elkészítéséhez az egész fejet tedd rá egy picit beolajozott alufóliára és csomagold be jól. Közepes hőfokon 30-40 percig süsd, hogy teljesen megpuhuljon. Kihűlés után egyszerűen nyomd ki a fokhagymát a héjából egy tálba és kisebbekre vágva vagy akár így egészben is felhasználhatod a recepthez a hihetetlenül ízletesre sült gerezdeket.