Hozzávalók:
- 1,3 kg bárányhús
- 60 ml olaj
- 150 ml olívaolaj
- 80 ml limelé
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 csokor friss menta
- 4 db tojás sárgája
- 900 g újburgonya
- 2 db piros paprika
- 450 g spárga
- 30 g metélőhagyma
Elkészítés:
- Az újkrumplit főzd meg az oldalégőn, majd öntsd le róla a vizet és a nagyobb darabokat vágd fel falatnyi darabokra.
- A krumpli után a spárgát is tisztítsd meg és blansírozd. A pár perces forró vizes fürdő után tedd a spárgákat jeges vízbe, majd egy papír segítségével töröld le róluk a vizet.
- A grillt melegítsd elő, majd rakd fel a piros paprikákat sülni. Ehhez olajozd be őket egy kis olajjal és tedd őket a rácsra. Miután minden oldalát átsütötted (forgatásokként 5 perc), tedd őket papírzacskóba hűlni.
- Miután kihűltek a paprikák, dörzsöld le a héjukat és vágd őket kisebb darabokra.
- A grillt állítsd magas fokozatra, olajozd be a grillt, és tedd fel sülni a bárányfilét. Oldalanként 2-3 perc elég neki. Kihűlés után szeleteld fel kisebb adagokra.
- A saláta öntet elkészítéséhez a tojássárgákat, a fokhagymát és a lime levet tedd egy aprítóba és fél perc alatt keverd össze őket.
- A maradék olajat (kb. 120 ml) vékony sugárban öntsd a szószhoz, miközben a gép folyamatosan forog.
- Végül ízesítsd sóval és borssal.
- A tényérra elhelyezett bárányt, paprikát, krumplit és spárgát locsold meg az öntettel és szórd meg friss metélőhagymával.
Extra tippek:
- A friss bárány helyett használhatsz más receptből megmaradt sült báránymaradékot, azzal is finom a recept. Egy kicsit grillezd át, ha szükséges.
- Ha az aprítódba nem tudod beleönteni az olajat, használhatsz helyette egy egyszerű tál és kézi vagy merülő mixer kombinációt.