Kettle Joe-ban sült delux rakott burgonya
írta: Simicz Heni
A klasszikus rakott krumplit mindenki szereti. Sokan gondolják, hogy ilyen alap receptekhez hozzá nyúlni már-már eretnekségnek számít. Ma egy olyan megoldást hozunk, ami a házias ízeket és ezt az egyszerű ételt, néhány apró elkészítésbeli trükkel és hozzávalóval egészen új, magasabb dimenzióba helyezi.
Hozzávalók:
- 4 db tojás
- 7 közepes db burgonya
- fél szál füstölt kolbász
- 200 gr vaj
- 2 dl tejszín
- 100 gr tejföl
- 3 gerezd fokhagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
Elkészítés:
1. 8 perc alatt keményre főzzük a tojásokat, megtisztítjuk őket, majd nagy lyukú reszelőn lereszeljük. 150 gramm vajat vízgőz fölött egy keverő tálban felolvasztunk.
2. A burgonyát nem főzzük ebben a receptben, megpucoljuk, majd mandolinnal hajszálvékony szeletekre vágjuk.
3. A kolbászt felaprítjuk, szinte morzsára.
4. A tejfölt a tejszínnel összekeverjük és fűszerezzük sóval, borssal, fokhagymával, ízlés szerint.
5. Egy sütőformát vajjal kikenünk. A hagyományos rakott burgonya módján rétegezzük. Alulra kerül a burgonya, meglocsoljuk a tejszínes tejföllel, erre tesszük a kolbász morzsát és a reszelt tojást. Szépen folytatjuk a rétegezést, a záró réteget mindig locsoljuk meg a tejfölös tejszínnel. Ha sajtosan szeretjük mozzarellát használjunk a tetejére.
6. Kettle Joe-ban vagy Kamado Joe-ban 120 C fokon 2-2,5 órát lassan sütjük, amíg meg nem puhul és össze nem sül aranybarnára. Kettle Joe esetén használjuk a slo rollert és a deflektort. Megvárjuk míg szoba hőmérsékletű lesz, úgy könnyű szépen vágni és fogyasztani is ilyenkor érdemes, mindenképp pihentessük, hogy a burgonya vissza szívja magába a finom nedveket.
Jó étvágyat kívánunk!