Kétszer sült, töltött burgonya
írta: Broil King Magyarország
Nagyszerű, igazán közkedvelt köret, melyet akár napokkal vendégek érkezése előtt is elkészíthet.
Hozzávalók:
- 6 db nagyméretű krumpli
- 60 g vaj
- 60 ml tejföl
- 60 ml író (kefír)
- 2 szál újhagyma
- 180 g cheddar sajt
- 60 g parmezán sajt
- 1 kk só
- ízlés szerint bors
- 60 g kockázott bacon
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grill készülékét 350 °C-ra és süssük meg az egész burgonyákat közvetlenül a grill rácsokon, amíg meg nem puhulnak (körülbelül 60-75 perc). Hagyjuk hűlni a burgonyát kb. 15 percig.
- Ha már kihűltek a burgonyák, fektessük le azokat és hosszában vágjuk le a krumplik felső negyedét.
- Ezután óvatosan vájjuk ki egy kanállal a burgonyák belsejét.
- Hagyjunk körülbelül 1 cm vastag részt a kivájt terület és a héj között, hogy legyen tartása a krumplinak.
- A kivájt burgonyát nyomjuk át krumplinyomón és tegyük egy nagyobb tálba.
- Adjuk hozzá a többi hozzávalót és alaposan keverjük össze, majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
- Kanalazzuk vissza a tölteléket a burgonyákba.
- Tegyünk egy kevés vajat a töltelék tetejére, majd helyezzük vissza a burgonyák levágott tetejét, és csomagoljuk be a töltött krumplikat alufóliába.
- Óvatosan, nehogy kifolyjon az értékes töltelék, helyezzük a becsomagolt krumplikat az előmelegített grill készülék felső rácsára és süssük át azokat körülbelül 30 perc alatt.
- Az alufóliába csomagolt töltött burgonyákat nyugodtan le is fagyaszthatjuk ilyenkor 35-40 percet számoljunk a második sütésre.
- Tálaláskor: nyissuk ki az alufóliát, vegyük le a krumplik tetejét és szórjuk meg a kész burgonyát egy kis extra reszelt sajttal és kisütött, kockázott baconnel.