Kérgesített rib eye steak
írta: Peitli Csilla
Édes, sós, ragacsos mázzal bevont steak, ami belül omlós és puha. Zöldség körettel tökéletesen laktató vacsora vagy ebéd.
Hozzávalók:
- 1 kg csontos rib eye steak
- 60 ml vörösbor ecet
- 2 ek szójaszósz
- 1 ek halszósz
- 2 ek cukor
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 ek olívaolaj
- ízlés szerint só
Elkészítés:
- Egy kis szószos edényben keverjük össze az ecetet, a szójaszószt, a halszószt, a cukrot és a zúzott fokhagymát.
- Kezdjük el forralni alacsony hőfokon, éppenhogy csak gyöngyözzön. Amikor visszaredukálódott a felére (6-8 perc), vegyük le és tegyük félre.
- Közben a grillt melegítsük elő magas hőfokra, és készüljünk két zónás grillezésre.
- A húst szórjuk meg bőségesen sóval, majd tegyük fel sülni, először közvetlenül a hőforrás felé. Percenként fordítsuk meg, hogy mindkét oldalán elérje a kívánt mélybarna színt. Összesen 6-8 percig süssük, a hús vastagságától függően.
- Ezután tegyük át a húst a hidegebb zónába és süssük újabb 10 percig, folytatva az 1-2 percenkénti forgatást.
- Ekkor kezdjük el kenegetni a korábban elkészített páccal. Minden fordítás során kenjük le az egyik oldalt. Ezt folytassuk, ami el nem éri a sötét barna színt a húst és a belső hőfok 48-50 körül alakul. Ez nagyjából újabb 10 percet jelent.
- Amikor levesszük a húst a grillről, pihentessük felvágás előtt legalább 15 percig.
- Tálaláshoz vágjuk fel a húst, locsoljuk meg az olívaolajjal. Jöhet rá egy kevés nagy szemű só és citromszeletek díszítésnek.