Kenguru steak karamellizált hagymával
írta: Peitli Csilla
Itthon is egyre több helyen érhetőek el a különleges alapanyagok és szokatlan, de izgalmas húsok. Ilyen a kenguru is, ami érdekes színfoltja lehet bármilyen grillezésnek. Sült és karamellizált hagymával is nagyon finom hagyományos körettel vagy szendvicsnek.
Hozzávalók:
- 4 db kenguru steak
- 80 ml olíva olaj
- 60 ml majonéz
- 2 kk mustár
- 1 ek friss petrezselyem
- 2 db paradicsom
- 1 marék saláta
- 8 szelet kenyér
- 2 db hagyma
- 120 ml sör
- 2 ek cukor
- ízlés szerint só
- 1 ek fűszerkeverék
Elkészítés:
- Két evőkanál kivételével az olajat keverjük össze a kedvenc fűszerkeverékünkkel (bármilyen bbq fűszer jöhet) és ebbe pácoljuk be a steakeket legalább 1 órára.
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A maradék két evőkanálnyi olajat hevítsük fel egy serpenyőben még amikor nem olyan meleg a grillt. (A hagyma karamellizálásához jobb az alacsony hőmérséklet.)
- A karikára vágott hagymát adjuk az olajhoz és főzzük 10 percig, hogy teljesen megpuhuljon.
- Adjuk hozzá a sört, amit redukáljunk a felére az egyre melegedő grillen.
- Ezután adjuk hozzá a cukrot és süssük még az egészet 3 -4 percig, amíg szirupossá válik a hagyma.
- A tűzről levéve fűszerezzük pici sóval, igény esetén borssal is.
- Ekkor tegyük fel a húst az előmelegített grillre és oldalanként 3-4 perc alatt süssük medium rare-re.
- A grillről levéve takarás alatt pihentessük 5 percig.
- Miközben pihen a hús, a mustárt, a majonézt és az aprított petrezselymet keverjük össze egy tálkában.
- Végül állítsuk össze a szendvicset: a kenyereket kenjük meg a mustáros majonézzel, erre jöhet egy felszeletelt steak, majd rá a hagyma.
- Paradicsomkarikákkal és salátával gazdagítsuk a szendvicset, amit zárjunk le a második kenyérrel.