Kávés pácban érlelt marha
írta: Peitli Csilla
A kávé nem csak reggeli vagy délutáni pörgéshez jó, a grillen is jól mutat. Persze nem önmagában, de a tartalmasabb húsokhoz készült pácokban ott a helye.
Hozzávalók:
- 80 ml kávé
- 5 ek balzsamecet
- 1 ek barna cukor
- 2 gerezd fokhagyma
- 900 g marhahús
- 1 kk juharszirup
- 2 g instant kávé
- 1 ek vaj
- 5 g só
Elkészítés:
- Egy kis edényben keverjük össze a lefőzött kávét, két evőkanál balzsamecettel, a barna cukorral és az apróra vágott fokhagymával. Ha elkészült, tegyük félre.
- Szedjük le a felesleges zsírt a húsról (a hasaalja vagy a dagadó is jó választás), és tegyük bele egy zárható zacskóba.
- Az előbb elkészített kávés pácot öntsük rá a húsra, zárjuk le a zacskót, és hűtőben pihentessük egy éjszakát.
- Sütés előtt 20 perccel, vegyük ki a húst a hűtőből.
- Melegítsük elő a grillt közepes hőfokra.
- A húst vegyük ki a pácból, sózzuk, borsozzuk, majd mehet is fel a grillre. Ha sistergő hangot hallunk, akkor elég meleg a grill, és körülbelül 8 perc alatt süssük medium rare-re a húst. Egyszer forgassuk meg.
- Amíg a hús sül, készítsük el a mázat. Ehhez juharszirupot keverjük el egy serpenyőben a maradék balzsamecettel és az instant kávéval.
- Tegyük fel az oldalégőre főni.
- Amikor elkezd bugyogni vegyük lejjebb a hőfokot és sűrítsük még 3 percig.
- Ezután adjuk hozzá a vajat, és addig keverjük, amíg teljesen fel nem olvad. Végül sóval, borssal ízesítsük.
- Az időközben megsült húst vegyük le a grillről, és fóliában pihentessük 10 percig.
- Szeleteljük fel a marhát vékonyan és locsoljuk meg a mázzal. Ezzel tálalhatjuk is!