Karamellizált hasaalja grillezve
írta: Peitli Csilla
A bőr nélküli hasaaljából készült finom és sült falatok hosszú időn át érlelődnek a grillen, de a végeredmény minden percet megér.
Hozzávalók:
- 1 kg sertés hasaalja (bőr nélkül)
- 20 g rib fűszerkeverék
- 125 g barna cukor
- 2 dl méz
- 5 dl víz
- 200 g vaj
- 100 ml (csípős) BBQ szósz
- 2 marék füstölőfa (gyümölcs)
Elkészítés:
- A hasaaljáról távolítsuk el a bőrt és vágjuk fel egyforma kockákra.
- Szórjuk meg a fűszerkeverékkel jó alaposan.
- Melegítsük elő a kamdo grillt (The Bastard) 180°C-ra, majd amikor már meleg a faszén, tegyük fel a füstölőfát faszénre és a húst a grillre 20 percre.
- Amikor lejárt az idő, a füstölt húsokat tegyük át egy öntöttvas serpenyőbe.
- Egy hőpajzs segítségével csökkentsük a hőfokot 150°C-ra.
- Szórjuk rá a cukrot, tegyük a serpenyőbe a vajat és a mézet, majd tegyük vissza a húsokat a grillre sülni.
- 10 perc után öntsük fel egy kevés vízzel, különben megéghet.
- Süssük 4-4,5 óráig a húst, félóránként ránézve. Pótoljuk a vizet, ha szükséges.
- Amikor a hús már annyira megpuhult, hogy akár magától is szétesne, kenjük le a BBQ szósszal és karamellizáljuk még 10 percet, míg tökéletes nem lesz.