Kamadoban sült pulyka egészben

írta: Bácsalmási Katalin

Az egészben sült pulyka elkészítése kamadoban nem ördöngösség! Receptünkkel lépésről lépésre sajátíthatod el a technikát, hogy mindenkit lenyűgözz igazán különleges fogással. Hidd el az ünnepi asztalon is megállja majd a helyét!


Elkészítési idő: 240 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 4-6 kg egész pulyka
  • 4 liter víz
  • 200 gr só
  • 100 gr barna cukor
  • 4-5 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2-3 db babérlevél
  • 1 ek egész bors
  • 1 db narancs vagy citrom karikákra vágva
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk hagymapor
  • ízlés szerint friss kakukkfű vagy rozmaring
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek só
  • 1 ek őrölt bors
  • 1 ek pirospaprika

Elkészítés:

Előkészítés:

  1. Pácolás:

    • Egy nagy edényben forrald fel a páclé hozzávalóit (víz, só, cukor, babérlevél, egész bors, citrus, fokhagyma, friss fűszer). Vedd le a tűzről és hagyd teljesen kihűlni.
    • Ha kihűlt, helyezd a pulykát egy elég nagy edénybe vagy zacskóba. Öntsd rá a páclét úgy, hogy teljesen ellepje a pulykát.
    • Helyezd a hűtőszekrénybe legalább 4 órára, de akár 12-24 órára is a legjobb eredményért.
    • A pácolás után vedd ki a pulykát a léből és alaposan töröld szárazra papírtörlővel (ez segíti a bőr ropogósodását).
  2. Fűszerezés:

    • Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat (vagy olvasztott vajat), sót, borsot, fűszerpaprikát, fokhagymaport és hagymaport.
    • Kend be alaposan a pulyka külső és belső felületét is ezzel a fűszerkeverékkel.
    • Ha használsz friss fűszernövényeket, helyezz néhány ágat a pulyka belsejébe és a bőre alá.

Sütés a Kamadoban:

  1. A Kamado előkészítése:

    • Gyújtsd be a kamadot úgy, hogy a hőmérséklet stabilan 160-180°C (325-350°F) között legyen. Használj indirekt sütési módszert: helyezz hőterelőt (deflektor) a rácsok alá, hogy a pulyka ne közvetlenül a hőforrás felett süljön.
    • Füstölés (opcionális): Ha füstös ízt szeretnél, áztass be a választott faforgácsot vízben legalább 30 percre. Közvetlenül a parázsra szórj egy maréknyi áztatott faforgácsot a sütés elején. Ezt megismételheted 1-2 alkalommal a sütés első órájában.
  2. A pulyka sütése:

    • Helyezd a fűszerezett (és opcionálisan töltött) pulykát a rácsra a hőterelő fölé.
    • Zárd le a kamado fedelét.
    • A sütési idő a pulyka méretétől függ. Általánosan elmondható, hogy kb. 20-25 perc/kilogramm sütési időre lehet számítani indirekt hőn.
    • Időnként ellenőrizd a pulyka színét. Ha túl gyorsan barnulna, lazán takard le alufóliával.
    • A legfontosabb a belső hőmérséklet ellenőrzése. A comb legvastagabb részén (csont mellett) a hőmérsékletnek el kell érnie a 74°C-ot (165°F)-ot a biztonságos fogyasztáshoz. Használj húshőmérőt a pontos méréshez.
  3. Pihentetés:

    • Amikor a pulyka elérte a megfelelő belső hőmérsékletet, vedd ki a kamadoból és helyezd egy vágódeszkára.
    • Lazán fedd le alufóliával és hagyd pihenni legalább 20-30 percig. Ez idő alatt a húsrostok ellazulnak, és a szaft egyenletesen eloszlik, így a pulyka sokkal szaftosabb lesz.
  4. Tálalás:

    • A pihentetés után szeleteld fel a pulykát és tálald a kedvenc köreteiddel. 

Tippek:

  • A ropogósabb bőrért a sütés utolsó 15-20 percében vedd le a fóliát (ha használtad) és emeld a kamado hőmérsékletét kb. 190-200°C-ra (375-390°F). Figyelj, hogy ne égjen meg a bőr.
  • A szaftosabb húsért locsolgasd meg a pulykát a saját levével a sütés közben.
  • Kísérletezz különböző fűszerekkel és faforgácsokkal, hogy megtaláld a kedvenc ízkombinációdat.

Jó étvágyat!

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.