Indiai Dhal Kamado Joe grillen
írta: Billege Andras
A dahl az india konyha egyik alap fogása. Lalktató és kiadós, hiszen valahol egy sűrű leves és egy híg főzelék között van az állaga.
Hozzávalók:
- 1 teáskanál Mustármag
- 1 teáskanál koriander mag
- 1 mokkáskanál szegfűszeg
- 1 mokkáskanál kardamom
- 1 mokkáskanál Római kömény
- 1 mokkáskanál fahéj
- 1 mokkáskanál kurkuma
- 1 teáskanál curry por
- 6 gerezd fokhagyma
- 5 dkg friss gyömbér reszelve
- 2 fej vöröshagyma
- 3 db sárgarépa
- 60 dkg vörö lencse
- 1 db fehérbab konzerv
- 1 db csicseriborsó konzerv
- 5 dkg sűrített paradicsom
- 1 db hámozott kockázott paradicsom konzerv
- 1.5 dl olíva olaj
- 1 db kókusztej konzerv
Elkészítés:
Első lépésben egy fűszerkrémet készítek. A mustármagot, a koriander magot, a szegfűszeget és a kardamom magot egy serpenyőben lassan pirítani kezdem, amíg a magok pattogni nem kezdenek. Ekkor 0,5 dl olívaolajjal, 3 gerezd fokhagymával, gyömbérrel, római köménnyel, kurkumával, curryval és fahéjjal összeturmixolom. A kamadot 180 fokra fűtöm fel, és az öntöttvas edényt rögtön a begyújtás után beteszem a grillbe, hogy együtt melegedjenek fel.
A maradék olajat beleöntöm a dutch ovenbe és azonnal beleteszem a fűszerkrémet is. Amint megérzem a fűszerek intenzív illatát, a nagy kockákra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát is hozzáadom, 2-3 percig pirítom, majd mehet bele a karikára vágott sárgarépa, amivel 5-6 percig tovább pirítom. Ezután hozzákeverem a sűrített paradicsomot, felöntöm a vízzel, és rögtön beleteszem a vörös lencsét. 15 percig főzöm, mielőtt hozzáadom a fehér babot és a csicseriborsót is. 5-10 perc főzés után a kókusztejet is hozzákeverem majd az elkészült ételt leveszem a grillről.
Petrezselyemmel vagy korianderrel megszórva, naan kenyérrel tálalom.
Naan kenyér recept:
https://www.grillreceptek.hu/grillreceptek/naan-kenyer-broil-king-gazgrillen