Pekingi kacsa nyárson sütve
írta: Peitli Csilla
Ropogós bőr, ázsiai fűszerezésű szaftos hús, ami hamar a kedvencek között landol majd!
Hozzávalók:
- 1 db kacsa
- 1 l hoisin szósz
- 120 ml szójaszósz
- 60 ml rizsecet
- 60 ml méz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek gyömbér
- 2 kk kínai ötfűszer-keverék
- 1 db kígyóuborka
- 2 db újhagyma
- ízlés szerint mini palacsinta
Elkészítés:
- Egy nagyobb edényben keverjük össze a hoisin szószt a szójaszósszal, a rizsecettel, az aprított fokhagymával és a reszelt gyömbérrel. Majd adjuk hozzá az ötfűszer keveréket.
- Az elkészített szósz felét tegyük félre a sütéshez és a tálaláshoz.
- A megtisztított kacsa bőrét szurkáljuk meg egy villával, ügyelve, hogy a húst ne sértsük meg. Ez segít majd, hogy a bőr igazán ropogós lehessen.
- A kacsa egészét kenjük le a páccal, majd rögzítsük egy rotisserie nyársra.
- Melegítsük elő a The Bastard grillt közepes/magas hőfokra. (Mielőtt felforrósodna a grill, próbáljuk oda a nyársat, hogy lássuk mennyire forog könnyen vagy van-e valami gond az egyenletes mozgással. Ha igen, akkor még most javítsunk rajta.)
- Amikor a grill elérte a sütési hőfokot, tegyük fel a nyársat és zárt tető alatt süssük 1,5-2 órát, hogy a bőr aranyló és ropogós legyen. Amikor a hús belső hője elérte a 75°C-ot, vegyük le a grillről.
- A sütés utolsó 30 percében kezdjük el lekenni a kacsát újra a félretett hoisin szósszal. Minden 10 percben kenjük át teljesen az egész állatot, hogy egy szép és ízletes réteg keletkezzen a külsején.
- Felvágás előtt pihentessük az grillről levett kacsát. Addig vágjuk juliennre az uborkát és az újhagymát.
- Végül szeleteljük fel a kacsát és kínáljuk a palacsintával, az uborkával, az újhagymával és a maradék (tálaláshoz félretett) hoisin szósszal.