Hozzávalók:
- 8 db new york steak
- 10 g só
- vajhoz: 80 g kék sajt
- 160 g vaj
- 1 db shalottahagyma
- 5 g kakukkfű
- 2 ml csípős paprikaszósz
Elkészítés:
- Vedd ki a húst a hűtőből, és szobahőmérsékleten pihentesd legalább fél órával a sütés előtt.
- Közben melegítsd elő a grill közepes hőfokra (10 perc) és enyhén olajozd be a rácsokat.
- Pár perc alatt süsd meg a steaket, majd a rácsról levéve tálald egy cm vastag kék sajtos vajkoronggal a szeletek tetején.
- A kék sajtos vaj: Egy kis tálkában keverd össze a hozzávalókat egy villa segítségével. Halmozd a vajat szilikonos zsírpapírra, amit tekerj fel, és a kezeddel formázd kb. 3 cm-es vastagságú rúddá a vajat. Ezután ted hűtőbe, és egy órán át szilárdítsd a készítményt, hogy később könnyen szeletelhető legyen.
Extra tippek:
- A sajtos keveréket ne mixeld túl, mert akkor túlságosan kékes lesz a színe, és az kevésbé vonzó.
- Az ízesített vajat mindenképpen a még forró húsra tálald, hogy a vaj ráolvashasson a steakra és minél jobban elkeveredjenek az ízek.
Süsd a steaket öntöttvas grillrácson, hogy szépen kirajzolódjanak a grill jelek.