Grillezett shawarma csirkéből
írta: Peitli Csilla
A gyros, döner és shawarma tulajdonképpen egyformán készül, de más formában, más kiegészítőkkel együtt fogyasztják. A shawarmát leginkább szendvicsbe érdemes pakolni, de pitában is nagyon finom lesz.
Hozzávalók:
- 1 kg csirkecomb filé
- 2 ek kömény
- 2 ek koriander - őrölt
- 8 gerezd fokhagyma
- 2 kk só
- 6 ek olívaolaj
- fél kk cayenne bors
- 1 kk gyömbérpor
- 1 kk feketebors
- 1 kk kurkuma
- 2 kk szegfűbors - őrölt
Elkészítés:
- A fűszereket keverjük össze egy kis tálkában, majd adjuk hozzá az olajat és a zúzott fokhagymát. Addig dolgozzuk össze, amíg egy krémes fűszerkeveréket nem kapunk.
- A csirkéről szedjük le a bőrét és vágjuk fel falatnyi darabokra.
- A fűszereket alaposan dörzsöljük bele a csirkébe és hagyjuk állni legalább 20 percig. (Eddig a lépésig akár előre is dolgozhatunk, a hús 1-2 napig is pihenhet a hűtőben.)
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A falatnyi csirkéket húzzuk nyársra és zárt tető alatt süssük 5 percig oldalanként.
- Amikor már kellően megpirult a csirke külseje, még áttehetjük a nyársakat a grill egy hidegebb (közepes fokra felfűtött) részére és hagyhatjuk teljesen átsülni további 10 perc alatt.
- Ezután vegyük le a csirkét és salátával, csípős szósszal töltsük szendvicsbe.