Egzotikus jus-ben pácolt oldalas egyben sütve, ötfűszeres-tojásos rizspogácsával
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 1 kg sertésoldalas
- 15 dkg jázminrizs
- 1 tk kínai ötfűszer-keverék
- 4 db tojás
- 1 db chili
- fél csokor koriander levél
- 1 kk só
- 1 kk bors
- 20 dkg kelbimnó
- 2 ek sötét szójaszósz
- 2 ek földimogyoró-olaj
- 1 tk barna cukor
- 3 ek szezámmag
- 3 szál újhagyma zöldje
- 1 kg sertés húsos csont
- 1 kg vegyes leveszöldség (hagyma, fokhagyma, sárgarépa, gyökér, zeller, karalábé)
- 5 dkg vaj
- 0,5 dl vörösbor
- 1 db csillagánizs
- 1 rúd fahéj
- 3 db szegfűszeg
- 2 ek olaj
Elkészítés:
- A jus (ejtsd: zsü)-höz: a csontot több darabba vágjuk, a leveszöldséget is megtisztítjuk, falatnyi darabokra szeljük. A húst tepsibe tesszük, sütőbe toljuk, megpirítjuk. A zöldségeket egy nagy fazékban kevés olajon szintén megpirítjuk, hozzáadjuk a csontot. Felöntjük kb. 4 l vízzel, felforraljuk, lehabozzuk. Hozzáadjuk a csillagánizst, a fahéjat és a szegfűszeget, majd 2 órán keresztül nagy lángon főzzük. Ezután elfőzzük a lé nagy részét, kivesszük a csontot és a zöldségeket. Leszűrjük, majd addig redukáljuk, míg kb. fél liter marad. Beleöntjük a bort, kiforraljuk, majd beállítjuk a sót. Elzárjuk a lángot, kockánként elkeverjük benne a vajat. Pár ek-lal félreteszünk a tálaláshoz.
- Az oldalast egyben hagyjuk, vagy nagyobb darabokra szeljük, megszurkáljuk hústűvel. Sózzuk, borsozzuk, leöntjük a közben langyosra hűlt jus-vel. Egy éjszakára hűtőbe tesszük.
- Közepesen forró grillrácsra fektetjük, időnként megforgatva, a mártással kenegetve min. 2 óra alatt megsütjük. Akkor jó, ha a csontok mellett is puha, omlós a hús, kívül pedig ropogósra sül.
- Közben a szójaszószt összekeverjük a mogyoróolajjal és a barna cukorral, amíg feloldódik. Beleforgatjuk a félbevágott kelbimbókat.
- A rizst sós vízben megfőzzük, nem kell pergősre, legyen ragacsos. Hozzáadjuk az ötfűszer-keveréket, két tojásból sütött, apróra darabolt rántottát, az apróra szelt chilit és koriandert. Megkóstoljuk, ha kell, még sózzuk, összekeverjük a másik két nyers tojással.
- Mikor a hús már majdnem kész, a köretet is elkészítjük. A kelbimbók mindkét oldalát öt-öt percig grillezzük, majd megforgatjuk a szezámmagban és ismét pár percre visszatesszük a rácsra sülni.
- A tojásos rizsből féltenyérnyi pogácsákat formázunk. Egy darab alufóliát beolajozunk, a rácsra rakjuk, a pogácsák mindkét oldalát ezen megsütjük.
- Tálaláskor pár rizspogácsát tányérra szedünk, mellékanalazunk a kelbimbóból, majd a tetejére ültetünk a felszeletelt oldalasból néhány darabot. Meglocsoljuk a félretett jus-vel és megszórjuk kevés felkarikázott újhagymával.
Extra tippek:
- Ebben a fogásban többféle ázsiai ország konyhájának különlegességét szerettem volna felidézni. A pác íze a pho levest idézni, a fűszeres kelbimbó egy japán különlegesség, a rizst pedig minden távol-keleti államban ismerősként üdvözlik.