A francia és erdélyi konyha kedvelt fűszernövénye a tárkony, mely tulajdonképpen egy világszerte termesztett évelő növény levele. Az őszirózsafélék családjába tartozó fűszer frissen enyhén kesernyés, csípős aromájú, szárítva már sokat veszít erőteljes ízéből. Itthon főként levesek, burgonyaételek ízesítésére használjuk, de a francia konyha a szárnyasok és a vadételek készítésénél is sikerrel alkalmazza. Jó párost alkot a savanykás ízzel, ezért savanyúságok ízesítésére is kiváló, de a citrommal is érdemes együtt használni.A tárkony népies neve az esztragon, a tárkonyüröm és a sárkányfű, ez utóbbi már a népgyógyászat területére vezet. Régen kígyómarás ellen használták a főzetét, ma már inkább vesetisztító hatása miatt kedvelt a belőle készült tea. Enyhe ideg- és fájdalomcsillapítónak tartják és segíti az emésztőrendszer munkáját.
További receptek, melyekben tárkony található