Házi öntet cézár salátához
írta: Peitli Csilla
A jó idő beköszöntével a zöldségek tárháza is kinyílik, és egyre többször kerülhet az asztalra frissen készült saláta. A melegben sokkal szívesebben is fogyasztjuk ezeket a könnyed fogásokat, így egy finom házi öntettel kedveskedünk az otthon elkészített cézás salátához.
Hozzávalók:
- 80 g szardínia
- 110 g parmezán sajt
- 4 ger fokhagyma
- 90 ml balzsamecet
- 550 ml olívaolaj
- 45 ml citromlé
- 10 g mustár
- 5 ml worchester szósz
- 2 db tojás
- 5 g só
- 5 g bors
Elkészítés:
A nagy adag salátaöntet elkészítéséhez először is össze kell darálni a fokhagymát. A gerezdeket tegye egy aprítóba és vágja őket nagyon apróra.
Amikor ez megvan, adja hozzá a szardíniát és a tojásokat, majd dolgozza össze őket alaposan.
Ezután mehet az aprítóba a balzsamecet, a citromlé, a Worcestershire szósz, a mustár és a reszelt parmezán is.
Amikor ezeket is jól beledolgozta a szószba, utolsó lépésként jöhet az olaj. Az olaj hozzáadásakor ne állítsa le a gépet, folyamatosan keverje a szószt, amíg vékony sugárban hozzácsorgatja az olajat.
Ha elérte a krémes, egynemű állagot, akkor a sóval, borssal ízesítheti a szószt kedve szerint és már tálalható is a kész salátaöntet.