Házi fűszerezésű sertés bordák a grillről
írta: Peitli Csilla
Az előre gyártott bbq szószok és mártások helyett, készíts el mindent az alapoktól. Gyorsabban meglesz, mint gondolnád és az ízek összehasonlíthatatlanok!
Hozzávalók:
- 1,5 kg sertés borda
- 120 g barna cukor
- 120 ml szójaszósz
- 60 ml rizsecet
- 1 db hagyma
- 6 gerezd fokhagyma
- 2 ek gyömbér
- 1 ek erős paprika szósz
- 1 ek szezám olaj
- 3 db újhagyma
- 2 ek mustárpor
- 1 kk bors
- 1 ek pirított szezámmag
Elkészítés:
- Készítsük el a pácot a bordákhoz. Ehhez a cukrot és 120 ml vizet tegyünk fel forrni. Amikor a szirup visszaredukálódott körülbelül az eredeti mennyiség felére, adjuk hozzá a szójaszószt, az ecetet, a felaprított újhagymát, a zúzott fokhagymát és gyömbért, az erős paprikát, a szezámolajat és a borsot.
- A hagymát szeleteljük fel és adjuk ugyancsak a páchoz.
- Amikor kihűlt tegyük egy nagy, zárható zacskóba.
- Mielőtt beletennénk a zacskóba a bordákat, dörzsöljük be a húst a mustárporral. Ezután mehet a pácba, és zárjuk le a zacskót. Pihentessük minél tovább, akár 6 órán át is.
- Amikor eljön a sütés ideje, melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A húst vegyük ki a zacskóból é a visszamaradt pácot forraljuk fel és hagyjuk gyöngyözni legalább 3 percig.
- Ezután a húst tegyük fel a forró rácsokra, 5 perc után fordítsunk rajta egyet és süssük újabb 5 percig a másik oldalát is.
- Amikor már szépen pirul a hús, mártsuk meg a visszaredukált pácban és tegyük vissza még 2-2 percre, oldalanként.
- Zöldséggel vagy önmagában kínáljuk!