Házi bbq szósz
írta: Peitli Csilla
A bolti bbq szószokkal ellentétben egy házi változatban pontosan tudjuk, hogy mi található, és sokkal inkább diétákra szabható. Az ízről nem is beszélve!
Hozzávalók:
- 2 ek olaj
- 1 kis konzerv paradicsom püré
- 2 kk fokhagymapor
- 2 kk hagymapor
- 1 kk piros paprika
- 1 késhegynyi cayenne bors
- 1 késhegynyi fekete bors
- 120 ml alma ecet
- 120 ml narancslé
- 140 g barna cukor
- 2 kk mustár por
- 2 ek Worcestershire szósz
- 10 g só
Elkészítés:
- Melegítsük fel az olajat egy magas falú serpenyőben közepes hőfokon.
- Adjuk hozzá a paradicsompürét és kevergessük 1 percig, majd jöhet bele a fokhagymapor, a hagymapor, a paprika és a cayenne bors valamint a fekete bors.
- Főzzük kevergetve a szószt körülbelül 1 percig, amíg meg nem érezzük a fűszerek finom illatát.
- Ekkor adjuk hozzá az almaecetet, a narancslét, a cukrot, a Worcestershire szószt, a mustárt és legalább 3 pohár vizet.
- Főzzük tovább, kevergetve, amíg a felére redukálódik a szósz. (Körülbelül 1 óra.)
- Utolsó lépésként adjuk hozzá a sót, aminek adagját ízlés szerint változtathatjuk.
- Azonnal felhasználható, de hűtőbe téve sokáig eláll.