Hawaii hamburger
írta: Peitli Csilla
Az ananászos pizza megosztó ugyan, de ha szereted az édes-sós kontrasztját az ételekben, akkor a Hawaii hamburgert is ki kell próbálnod.
Hozzávalók:
- 500 g darált marhahús
- 1 db ananász
- 2 ek méz
- 2 ek citromlé
- 120 g lekvár
- 2 marék saláta
- 1 db lilahagyma
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
- 4 db Hamburger zsemle
Elkészítés:
- Melegítsd elő a grillt magas hőfokra.
- Egy kis edényben keverd össze a lekvárt, a mézet, a citrom levét és ha gyerekek nem esznek majd belőle, két kanál jó minőségű whiskey-t is adhatsz hozzá.
- Forrald össze ezt a mázat, amíg egy kicsit besűrűsödik, majd tedd félre hűlni.
- Közben az ananászt vágd karikákra és vékonyan vond be a gyümölcsöket a lekváros mázzal.
- Ha ezzel megvagy, grillezd az ananászt körülbelül 5 percig oldalanként, hogy megkaramellizálódjon és megjelenjenek a grilljelek a gyümölcsön.
- A húst ízesítsd sóval és borssal, készíts belőlük húspogácsákat, majd tedd fel a grillre. Először direkt sütéssel pirítsd meg, majd egy kicsit hidegebb részen, süsd a kívánt állagig. Oldalanként 5-5 perc elég kell, hogy legyen.
- Az utolsó pár percben a húst is megkenheted a mázzal.
- Ha ez is kész, már csak a hamburger összeállítása maradt: a zsemléket kend le egy kevés mázzal, majd töltsd bele az ananászt, a húst, a salátát és a hagymát. Aki a csípőset szereti, egy kis erős paprikát is tehet bele, így még komplexebb ízélményben lesz része.