Hozzávalók:
- 450 g tőkehal
- 450 g rák
- 4 g fekete bors
- 4 g kömény
- 10 g só
- 2 g szegfűbors - őrölt
- 5 g cukor
- 6 db kukorica tortilla
- 2 db arbol chili
- 2 db tojás sárgája
- 3 gerezd fokhagyma
- 15 ml méz
- 15 ml szójaszósz
- 180 ml narancslé
- 60 ml lime leve
- 300 ml olívaolaj
Elkészítés:
- Készíts pácot a halhoz. Ehhez keverd össze a mézet a szójaszósszal és a narancslével egy kisebb edénybe. Adj hozzá egy gerezd zúzott fokhagymát, majd vágd négybe a chilit és add a keverékhez.
- Fűszerezd a pácot 2 g borssal, 4 g köménnyel, 5 g sóval és 2 g őrölt szegfűborssal. Ha mindezt elkeverted, akkor közepes hőfokon főzd össze a pácot. 10 perc után vedd le a tűzről és hagyd kihűlni. Ekkor vedd ki a chilit, nehogy túl erős legyen a pác.
- Áztass be bambuszpálcákat meleg vízbe.
- A kisebb darabokra felvágott halat és a rákot felváltva tűzd fel bambuszpálcákra.
- Ezeket helyezd egy mélyebb tepsibe és öntsd rájuk a kihűlt pácot, fedd le a tepsit és hagyd dolgozni a fűszereket 15-30 percig.
- Közben melegítsd elő a grillt közepesen melegre és olajozod be a rácsokat.
- Helyezd fel a nyársakat a rácsra, kend le még egyszer a páccal és süsd, amíg meg nem puhulnak a hozzávalók.
- Amíg a halas nyársak sülnek, forrósíts fel egy öntöttvas serpenyőt a grillen és egyenként süsd át rajtuk a tortillákat. Előmelegített tányérokra helyezd őket, hogy ne hűljenek ki a tálalásig.
- Készítsd el a limos aioli szószt. Ehhez a megmaradt fűszereket keverd össze a lime lével, az olívaolajjal és a két gerezd zúzott fokhagymával. Add hozzá a tojássárgákat és a cukrot, majd keverj belőle egy selymes mártást.
- A halakat egy villa segítségével húzd le a nyársakról, és már tálalhatod is. A felmelegített tortillára kerüljön a hal, friss zöldségek és a lime aioli.
Extra tippek:
- A mexikói arbol chili kicsi, de nagyon erős. Alig egy centiméter az átmérője, de igazán tüzes paprika, így nem árt óvatosan bánni vele. Más, erős chilivel is helyettesíthető.
- Mivel a hal és a rák is gyorsan elkészül, ne hagyd magára az ételt. Két perc elég is neki oldalanként.
- A tacóhoz készíthetsz salsát vagy guacamolét is, mindkettő remekül megy a halhoz, akár egyszerre is.
- Ha gluténérzékeny vendégnek szeretnéd felszolgálni ezt a fogást, akkor a tortilla összetevőin kívül érdemes a szójaszószt is megvizsgálni, mert a legtöbb tartalmaz búzalisztet.
Könnyebb dolgod lesz a halak sütésével, ha kipróbálod a kebab szettet, amivel gyorsan és könnyedén grillezheted meg a rákokat, halakat is.