Hozzávalók:
- 120 g füstölt lazac
- 56 g vaj
- 700 g széles metélt (fettuccine)
- 150 g parmezán sajt
- 1 db vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kávéskanál chili pehely
- 1 db paradicsom
- 3 ek vodka
- 500 ml tejszín
- 10 g só
- 7 g bors
Elkészítés:
A közepesre felfűtött grillen egy szószos edényben olvaszd fel a vajat.
Add hozzá az apróra vágott vöröshagymát, fokhagymát és a chili pelyhet, majd pirítsd őket 5 percig, míg a hagyma aranybarna nem lesz.
A kisebb csíkokra vágott füstölt lazacot és a magjaitól, héjától megszabadított felkockázott paradicsomot is add a hagymához.
Sózd, borsozd a készülő szószt.
Kicsit vedd feljebb a hőmérsékletet, és 2 percig főzd magas hőfokon folyamatos keverés mellett.
Ekkor jöhet bele a vodka, és ezzel egy időben csökkentsd a hőmérsékletet is. Majd főzd addig a szószt, amíg felére nem esik vissza.
Amikor sűrűsödni kezd a szósz, keverd bele a tejszínt is, és főzd tovább az egészet, míg a felére nem redukálódik a mártás.
Eközben sós vízben főzd ki a széles metéltet, és leszűrés után tartsd melegen, hogy amikor elkészül a mártás, azonnal tálalhasd.
A melegített tálra helyezett tésztát a szósszal bőven meglocsolva és reszelt parmezánnal meghintve tálald.
Extra tippek:
Chili pehely helyett őrölt vagy karikákra vágott chilit is használhatsz, de ha friss fűszernövényt teszel az ételbe, figyelj arra, hogy minél korábban kerül bele, annál erősebb lesz a végeredmény.
Fettuccine helyett más szélesebb típusú tésztát is használhatsz a recepthez, például pappardellét.
Tálaláskor a parmezán mellé szórhatsz az ételre petrezselymet is, ami tovább színesíti a fogás megjelenését.