Mézes-mentás grillezett gyümölcsök epres-paradicsomos sajtnyárssal
írta: Peitli Csilla
Frissítő desszert, amit a házi készítésű sajt tesz különlegessé.
Hozzávalók:
- 20 dkg panir sajt
- 30 dkg eper
- 2 db paradicsom
- 1 ág rozmaring
- fél dl olaj
- 4 db bármilyen gyümölcs
- fél db citrom leve
- 3 ek méz
- 1 kk mentalevél
Elkészítés:
- A panirt, vagyis az indiaiak kedvenc házi sajtját előző nap el kell készíteni. Ehhez egy lábasban felforralunk 2 liter tejet, mikor már majdnem kifut, takarékra vesszük a lángot és belecsorgatjuk az 5 evőkanál citromlé felét.
- Pár percig időnként megkeverve főzzük.
- Mikor a kanálon már rajtamarad néhány túródarabka, hozzáöntjük a maradék citromlevet is.
- Ha teljesen szétvált a túró a zöldessárga savótól, egy finom szövésű anyagon vagy gézen átszűrjük, vízzel kicsit átmossuk, majd a gézt megcsavarva kinyomkodjuk.
- Visszatesszük a szűrőbe, valamilyen nehezéket ráteszünk, pár órára (vagy akár másnapig) mehet a hűtőbe, míg elhűl és teljesen megköt.
- A gyümölcsöket másnap (az epren kívül) egycentisre szeleteljük, és grillrácson mindkét oldalukat kissé megsütjük.
- Ha gyerekek is rohangálnak körülöttünk, simán lehet dupla adag gyümivel számolni, mert el fog fogyni, mire a mű elkészítésével végzünk. Nem kell őket teljesen puhára sütni, mert szétmállnának.
- Még forrón megcsorgatjuk a mézzel, citromlével, rátépkedjük a mentalevelek nagy részét (a többi a tálaláshoz kell). Majd óvatosan összeforgatjuk és félretesszük.
- A sajtot, epret és paradicsomot falatnyi darabokra szeljük.
- A rozmaringot vágjuk apróra, összekeverjük az olajjal, ebben pácoljuk a hozzávalókat 1-2 órát. Húzzuk őket nyársra, tegyük a grillrácsra. Minden oldalukat megsütjük, a langyos gyümölcssaláta tetején tálaljuk.
Extra tippek:
- Ha a paradicsom nem édes, sütés előtt forgassuk meg kevés cukorban.
A gyümölcsnyárshoz használj dupla nyársat a jobb tartás miatt.