Mascarponés grillezett füge
írta: Peitli Csilla
A füge és sajt verhetetlen páros, de ez nem azt jelenti, hogy csak sós ételek készíthetőek belőlük. Itt egy desszert recept, ami kihasználja a füge édességét és lágy mascarponével egészíti ki.
Hozzávalók:
- 12 db füge
- 120 ml méz
- 1 kk friss rozmaring
- 120 g mascarpone
- 1 ek rum
- 1 db citrom
Elkészítés:
- A fügéket vágjuk hosszában ketté.
- Forrósítsuk fel a mézet (kivéve 1 evőkanálnyit) és keverjük el benne a rozmaringot. Hagyjuk állni 2 percig, majd merítsük bele a fügéket a mézbe.
- Egy másik tálkában keverjük össze a mascarponét a félretett mézzel, a rummal és a citrom reszelt héjával. Verjük addig a keveréket míg levegőssé válik. Hűtőben pihentessük a tálalásig.
- A grillt melegítsük elő közepes/magas hőfokra és készítsünk elő egy részt indirekt grillezéshez.
- A fügéket tegyük fel vágott felükkel lefelé a hűvösebb területre.
- Amikor az utolsó is feltettük, kezdjük a legkorábban feltett darabbal a fügék megfordítását. Ekkor már meg kellett, hogy jelenjenek a grilljelek a fügén.
- Fordítsuk meg mindet és hagyjuk tovább sülni 3-4 percig.
- Amikor mindkét oldalon megjelentek a grilljelek és megpuhult a füge, vegyük le őket és rendezzük el a tányéron.
- Tálaláskor halmozzunk a mascarpone krémből egy keveset a tányérra, majd erre tegyük fel a fügéket. A tetejükre jöhet még egy kevés a krémből!
- Még melegen tálaljuk.