Hozzávalók:
- 3 db sárgabarack
- 3 db füge
- 2 szelet ananász
- 2 db mandarin
- 2 db banán
- 2 db alma
- 1 db citrom leve
- 1 db narancs - leve, héja
- 15 ml grand marnier
- 75 g vaj
- 110 g porcukor
Elkészítés:
- Készítsd elő a gyümölcsöket: a barackot vágd félbe és magozd ki, a fügének szedd le a szárát és vágd negyedekre, az ananászból falatnyi darabokat csinálj, a mandarint pucolás után elég gerezdjeire szedni, a banánból pedig nagyobb, kb. 2,5-3 cm-es darabokat vágj. Az almát hámozd meg, szedd ki a csutkáját, negyedelt el, majd a negyedeket is vágd még félbe.
- Az almát és a banánt locsold meg a citromlével, hogy megelőzd a gyümölcsök barnulását.
- Ezután készíts gyümölcsnyársakat az alapanyagokból tetszőleges sorrendben, de kezdésnek és befejezésnek keményebb darabokat válassz, például ananászt vagy almát.
- Ha ez kész van, jöhet az öntet. Ehhez olvaszd el a vajat egy kisebb edénybe, majd add hozzá a cukrot, a narancslikőrt, a narancslét és a narancshéjat.
- Kend meg (vagy locsold meg) a nyársakat a keverékkel és máris jöhet a sütés.
- Közepes hőfokon 5-6 perc elég a gyümölcsöknek.
- Sütés közben gyakran locsold a nyársakat a szósszal és időnként fordítsd is rajtuk egy picit, hogy egyenletesen barnuljanak.
- Még forrón tálald, meglocsolva a szósz maradékával.
Extra tippek:
- A gyümölcsökből a kemény húsú példányok ideálisak a recepthez, a túl puha vagy túlérett darabok szétmállhatnak sütés közben.
- Ha először lereszeled a narancs héját és csak utána facsarod ki a levét, sokkal könnyebb dolgod lesz, mintha fordítva próbálnád meg ezt a mutatványt.
- Grand Marnier™ helyett használhatsz más narancsízű likőrt, de fehér rummal is kipróbálhatod a receptet, nem fogsz csalódni.