Grillezett zsályás tök
írta: Peitli Csilla
Téli köret sütőtökkel és zsályával. Sült húsok mellé kiváló fogás.
Hozzávalók:
- 1 db sütőtök
- 2 ek olívaolaj
- 30 db zsályaleveél
- 2 ek vaj
- 2 g só
- 2 g bors
Elkészítés:
- Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
- A zsályaleveleket mossuk meg, majd tegyük félre száradni. Ha megszáradt vágjuk apró csíkokra.
- A tökről vágjuk le a két végét, majd vágjuk félbe. Hámozzuk meg a tököt és távolítsuk el a magokat is. Az így kapott tökhúst vágjuk fel kisebb, körülbelül 2x2 cm-es kockákra.
- Egy nagy tálba tegyük bele a tököt, vonjuk be olívaolajjal, adjuk hozzá a zsályát és a sót, borsot. (Ha van kedvenc fűszerkeverékünk vagy kedveljük a csípőset, akkor abból is tehetünk bele ennél a lépésnél.)
- Amikor a tököt jól bevontuk a fűszerekkel, zárjuk alufólia csomagba a zöldséget és tegyük fel a csomagot a grillre. (Készíthetünk több kisebb csomagot is a könnyebb kezelhetőség kedvéért.)
- 5-10 percenként forgassuk a csomagokat, majd 20 perc után ellenőrizhetjük a puhaságot is.
- 20-25 perc sütés általában elég, hogy minden szem megpuhuljon.
- Ekkor csorgassuk le a tököt a vajjal, és azonnal tálaljuk.