Grillezett zöldséges tepanade

írta: Peitli Csilla

Ha valami könnyű, zöldséges mártogatósra vágynál, próbáld ki ezt a tapanadét!


Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Kamado grill,
A recept 0 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 1 db bagett
  • 170 g kecskesajt
  • 120 g zöld fűszer
  • 30 g dió
  • 10 g só
  • 10 g bors
  • 1 db padlizsán
  • 3 db portobello gomba
  • 3 db kaliforniai paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 db lilahagyma
  • 1 db salottahagyma
  • 225 ml olívaolaj
  • 15 ml citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:

  1. Először készítsük el szószt a zöldségekhez: Ehhez az olívaolajat, a salottahagymát, a zöldfűszereket, a fokhagymát, a citromlét, a diót és a sót, borsot helyezzük egy aprítóba, és addig keverjük őket, amíg egységes öntetet nem kapunk.
  2. Ezután a szeletelt gombát, a paradicsomot, a lila hagymát és a félbevágott padlizsánt öntsük le a szósszal, és 30 percig hagyjuk őket állni.
  3. Most lesz idő begyújtani a keget. Körülbelül 200°C-ra fűtsük fel.
  4. Ha ez is megvan, süssük meg a paprikákat. Ha megfeketednek, akkor épp jók.
  5. A paprikákat egy papírzacskóba téve hűtsük ki 15 perc alatt. Ezután könnyen le tudjuk majd húzni a bőrét (a fekete résszel együtt), majd a magokat is távolítsuk el.
  6. Ekkor kicsit lejjebb kell venni a keg hőmérsékletét, ezt az alsó és a felső szellőzőnyílás állításának segítségével tudjuk szabályozni.
  7. A pácoló szószból vegyük ki a zöldségeket (a szószra még később szükség lesz) és süssük őket a kegben, addig, amíg meg nem puhulnak és enyhén füstös ízük nem lesz.
  8. Ezután jöhet a zöldségek aprítása. Ehhez a paradicsomot hámozzuk meg (könnyen lejön majd a héja) és távolítsuk el a magokat. A többi zöldséggel együtt vágjuk fel egy centis kockákra, és az előbb félretett szósz többségével keverjük össze. Pár kiskanállal tegyünk félre a szószból. Ha szükség van, ilyenkor utóízesíthetjük friss zöldfűszerekkel vagy sóval.
  9. A bagettet vágjuk fel kb. másfél centis szeletekre.
  10. A megmaradt szószt két kanál olívaolajjal keverjük el, és kenjük a kenyérszeletek mindkét oldalára egy kiskanállal belőle.
  11. Az így kapott szeleteket helyezük a grill rácsára és 3 percig süssük mindkét oldalát, hogy kellemesen ropogós állagot kapjon.
  12. Ha ezzel is megvagyunk, már csak a tálalás maradt hátra. A felkockázott kecskesajtot szórjuk rá a kenyerekre, majd a tetejére tegyünk a zöldségmixből.

Extra tippek:

  • A látványosabb eredményért eltérő színű kaliforniai paprikákat válasszunk.
  • Zöldfűszerként használhatunk petrezselymet, bazsalikomot, édesköményt, zsályát vagy tárkonyt. Illetve ezek valamilyen keverékét.
  • Ha a bagettet átlósan vágjuk frl, szépen elnyújtott, nagy szeleteket kapunk.
  • Ha a szendvicsek összeállításuk során nagyon lehűlnének, betehetjük az elkészített falatokat a grillbe még néhány percre.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.