Grillezett szűzpecsenye
írta: Peitli Csilla
A sertés egyik legfinomabb része a grillen is remekel. A pácolási idő hossza ne riasszon el senkit, megéri a fáradozást.
Hozzávalók:
- 2 db szűzpecsenye
- 80 ml méz
- 80 ml szójaszósz
- 80 ml teriyaki szósz
- 3 ek barna cukor
- 1 cm gyömbér
- 3 gerezd fokhagyma
- 4 kk ketchup
- 1 kk hagymapor
- negyed kk cayenne bors
Elkészítés:
- Egy nappal a sütés előtt pácoljuk be a húst. Ehhez készítsük el a pácot a mézből, szójaszószból, teriyaki szószból, barna cukorból, reszelt gyömbérből, apróra vágott fokhagymából, ketchupból, borsból és hagymaporból. (Ez utóbbi akár el is maradhat.)
- A pácot tegyük egy zárható zacskóba, amibe jöhetnek a szűzpecsenyék is, egészben. Zárjuk le a zacskót, és a hús mehet pihenni a hűtőbe a következő 8 órára.
- Időnként forgassuk meg a zacskót, hogy a pác mindenhol átjárja a húst.
- Másnap, sütés előtt vegyük ki a húst a pácból, kicsit csöpögtessük le, majd mehet is fel a közepes/ meleg hőfokra melegített grillre. Fontos, indirekt sütést alkalmazzunk, tehát a hús ne a hőforrás fölé kerüljön közvetlenül.
- Időnként forgassuk meg a húst, locsoljuk a maradék páccal, és 25-30 perc után le is vehetjük a grillről.
- Tálalás és szeletelés előtt mindenképpen pihentessük legalább 5 percet a húst letakarva.