A rosszul tartott bor természetes körülmények között is képes megecetesedni szesztartalma miatt. Ezt a folyamatot használják ki a borecet gyártásánál, amihez egy baktérium segítségét veszik igénybe. A fehérborecet kizárólag fehérbor alappal rendelkezik, és általában egy kis ecet hozzáadásával indítják be a folyamatot. A hatalmas hordókban, fénytől védett helyen érlelődő ecet magában hordozza az alapbor ízét és illatát, ami különleges aromákat ad a kész ecethez. Tartósítószer nélkül is szinte korlátlan ideig eltartható a minőségi ecet. Az üveg aljára esetleg leülepedő anyag sem a romlás jele, teljesen természetes jelenség, használat előtt csak fel kell rázni kicsit az üveget. Töménysége általában 6% körül mozog, ebből kifolyólag íze is kellemesen enyhe. A balzsamecetnél például jóval szolidabb, így ha az túl tömény lenne, helyettesíthető borecettel. Szinte minden ecetet kívánó receptbe tehető, öntetekben és pácokban kiválóan érvényesül aromája.
További receptek, melyekben fehérbor ecet található