Grillezett sütőtök mártogatós
írta: Peitli Csilla
A téli hideg estéken jól esik egy színes, illatos és ízletes mártogatós, ami előételnek és tévénézős snacknek is kiváló.
Hozzávalók:
- 450 g sütőtök
- 1 gerezd fokhagyma
- 160 ml görög joghurt
- 80 ml olívolaj
- fél marék dió
- 2 ek friss petrezselyem
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 4 db pita
Elkészítés:
- A grillt melegítsük elő közepes hpfokra.
- A tököt pucoljuk meg, távolítsuk el a magogat és vágjuk vékonyabb szeletekre.
- Az enyhén leolajozott rácsokra tegyük fel a tököket és süssük oldalanként 10-15 percig, amíg szépen megbarnul és megpuhul a húsa.
- Vegyük le a tököt a grillről, hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel falatnyi darabokra.
- A pitákat kenjük le 15 ml olajjal és tegyük fel őket is pirulni. Oldalanként 1-2 perc alatt süssük ropogósra, majd vágjuk fel csíkokra a mártogatóshoz.
- A diót aprítsuk fel nagyobb darabokra, tehát ne daráljuk, csak vágjuk. Vegyünk ki belőle egy evőkanálnyit majd a tálaláshoz, a többit pedig tegyük aprítóba.
- Az aprítóba mehet mellé a fokhagyma és vágjuk fel őket apróra.
- Ezután jöhet hozzá a sült tök és készítsünk egynemű pürét belőle.
- Adjuk hozzá a joghurtot és 60 ml olajat.
- Keverjük addig az egészet, amíg egy sűrű, egynemű mártogatóst kapunk.
- Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük a petrezselyemmel. Ezután már ne keverjük soká, nehogy a petrezselyem miatt zöld legyen a mártogatós.
- Tegyük egy tálkába a mártogatóst, a közepébe csináljunk lyukat, amit töltsünk fel a maradék olajjal.
- Szórjuk meg a maradék dióval és a pirított pitákkal kínáljuk.