Grillezett sütőtök mártogatós

írta: Peitli Csilla

A téli hideg estéken jól esik egy színes, illatos és ízletes mártogatós, ami előételnek és tévénézős snacknek is kiváló.


Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok Nehézségi fok: Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok Nehézségi fok
Eszköz: Gázgrill, Faszenes grill, Kamado grill,
A recept 1 embernek tetszett.

Tetszik a recept

A receptet 0 ember készítette el.

Elkészítettem

Hozzávalók:

  • 450 g sütőtök
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 160 ml görög joghurt
  • 80 ml olívolaj
  • fél marék dió
  • 2 ek friss petrezselyem
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors
  • 4 db pita

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő közepes hpfokra.
  2. A tököt pucoljuk meg, távolítsuk el a magogat és vágjuk vékonyabb szeletekre.
  3. Az enyhén leolajozott rácsokra tegyük fel a tököket és süssük oldalanként 10-15 percig, amíg szépen megbarnul és megpuhul a húsa.
  4. Vegyük le a tököt a grillről, hagyjuk hűlni, majd vágjuk fel falatnyi darabokra.
  5. A pitákat kenjük le 15 ml olajjal és tegyük fel őket is pirulni. Oldalanként 1-2 perc alatt süssük ropogósra, majd vágjuk fel csíkokra a mártogatóshoz.
  6. A diót aprítsuk fel nagyobb darabokra, tehát ne daráljuk, csak vágjuk. Vegyünk ki belőle egy evőkanálnyit majd a tálaláshoz, a többit pedig tegyük aprítóba.
  7. Az aprítóba mehet mellé a fokhagyma és vágjuk fel őket apróra.
  8. Ezután jöhet hozzá a sült tök és készítsünk egynemű pürét belőle.
  9. Adjuk hozzá a joghurtot és 60 ml olajat.
  10. Keverjük addig az egészet, amíg egy sűrű, egynemű mártogatóst kapunk.
  11. Sózzuk, borsozzuk és ízesítsük a petrezselyemmel. Ezután már ne keverjük soká, nehogy a petrezselyem miatt zöld legyen a mártogatós.
  12. Tegyük egy tálkába a mártogatóst, a közepébe csináljunk lyukat, amit töltsünk fel a maradék olajjal.
  13. Szórjuk meg a maradék dióval és a pirított pitákkal kínáljuk.

Címkék:

Kérünk, hogy az optimális felhasználói élmény érdekében fogadd el a sütiket.