Grillezett spagetti szósz
írta: Peitli Csilla
Grillen szinte minden ételt elkészíthetünk, de a tészták mégsem tartoznak a népszerű grillételek közé. Ezzel a recepttel most ezen is változtatunk. A házi spagetti szósz füstö, karakteres íze kenterbe veri a bolti, üveges változatokat.
Hozzávalók:
- 450 ml paradicsomszósz
- 230 ml víz
- 160 g cukor (fele barna, fele fehér)
- 4 g fekete bors
- 1 fej hagyma
- 1 kk mustár
- 30 ml citromlé
- 30 ml Worcestershire szósz
- 110 ml almaecet
- 30 g bbq fűszerkeverék
- 30 ml méz
- 1 ek olaj
Elkészítés:
- A közepes hőmérsékletre előmelegített grillen egy magas lábast melegíts elő.
- A lábasba öntsd bele az olajat, majd futtasd meg rajta az apróra vágott hagymát.
- Amikor a hagyma elkezd barnulni add hozzá az összes többi hozzávalót és forrold fel a keveréket.
- Vedd lejjebb a hőfokot vagy vidd olyan helyre a lábast, hogy a szósz épphogy csak forrjon, majd időnkénti kevergetéssel előzd meg a leégést.
- Tető nélkül forrald, sűrítsd a szósz minél tovább. Két órára biztosan szükség lesz, de ha túl hígnak tűnik még ekkor is a szósz forrhat tovább a szósz.
- Amikor elérte a megfelelő sűrűséget, vegyük le a grillről, és használjuk a sertésragu elkészítéséhez. A maradékot pedig üvegbe téve, eltehetjük későbbre.
- (Ez a szósz mennyiség közel 900 g sertés darált húshoz elegendő.)